Какво да правите, ако имате „маскне“

eva.bg 14 March 2021

Снимка: Getty Images

Пандемията наложи нов начин на живот, за който обаче кожата ни не беше готова. Ежедневната употреба на предпазни маски с цел да се спре разпространяването на Ковид-19 не дава най-благоприятните ефекти за кожата. Така се появи терминът „маскне“ – несъвършенствата, които се появяват по кожата на лицето от носенето на маска. Те включват акне, микрокомедони, папули и др.

Защо се случва това? Най-простото обяснение е, че маската задушава кожата, запушвайки много мастни жлези. Така се получава влажна, топла среда, която е изключително благоприятна за появата на акне. Ако кожата ви е по-мазна, много чувствителна или пък сте предразположени към акне, по време на пандемията вероятно състоянието й се е влошило. Ето какво трябва да промените в навиците си, за да овладеете положението.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by kendall - outfits ✨ (@ken.jen.style)

Не премивайте кожата

Първата реакция на повечето от нас при подобен проблем е да започнат да мият лицето си по-често. Това обаче може да влоши нещата. Прекомерното измиване с агресивни продукти ще унищожи горния защитен слой на кожата, лишавайки я от естествените й масла. Всичко това й е много необходимо, за да бъде здрава и еластична. Заложете на продукт, който e нежен към кожата, съставките му са на растителна основа, като е добре в него да има и хидратиращи агенти, които предотвратяват изсушаването й. Мийте лицето си сутрин и вечер. Ако правите това повече от два пъти на ден, рискувате да увредите кожата си.

Не пипайте лицето си

Много хора изкорениха този навик по време на пандемията, но други продължават да пипат лицето си несъзнателно. Бактериите, които попадат върху лицето от пръстите на ръцете, влошават състоянието на кожата, като могат да причинят възпаления и хиперпигментация.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

Добра хидратация

Хидратиращата грижа е винаги задължителна, но в новите условия се налага да я удвоим. Добре е да нанасяте хидратиращ крем поне 30 минути преди да излезете и да използвате маска. Хидратацията ще подсили бариерната функция на кожата.

Когато е възможно, сваляйте маската

Винаги, когато имате подобна възможност, оставяйте кожата си да диша без маска. Колкото по-малко я запушвате, толкова по-добре. За много хора това е почти невъзможно, особено ако работата им го налага. Но е добре да давате малко почивка на лицето си от маската.

Забравете пилингите

Мощните ексфолиращи продукти и пилингите отново засягат кожната бариера. Сега, когато лицето ви е по-раздразнено, избягвайте тази част от бюти ритуала си.

Не черпете съвети от социалните мрежи

Социалните мрежи са проникнали в живота ни до такава степен, че милиони хора търсят отговори на всичките си въпроси там. Но ако не сте се посъветвали с дерматолог, не прибягвайте до агресивни продукти за борба с акнето, които някой в Instagram и TikTok препоръчва. Те може да са противопоказни точно за вашата кожа. Винаги искайте експертно мнение. А колкото до социалните мрежи – оттам спокойно можете да си „откраднете“ рецепта за вечеря, но не и най-добрите съвети за здрава кожа.

Сменяйте или перете маската

Ако използвате маски за еднократна употреба, подменяйте ги на всеки 4 часа. Ако пък сте се спрели на такива за многократно ползване, то трябва да ги перете веднъж дневно, за да премахнете бактериите от предишния ден.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР