Енрике Иглесиас: Трудно е за една жена да следва моя ритъм

Толкова модерните и актуални напоследък мерки за сигурност задължават изобилната светска тълпа, пременена в одежди за фиеста, да се изреди в индианска нишка през детектора за метални предмети.

Ивайло Харалампиев 05 January 2004

Когато обаче минава Енрике Иглесиас, червената лампа сигнализира за "нарушение" на правилника. Латинозвездата започва да сваля една по една дрехите си, без това да омилостиви прецизния уред. Накрая Енрике остава гол, само по боксерки и часовник, с който отказва да се раздели. За да докаже, че не крие никаква опасност, ляга на поточната линия на рентгеновия апарат. Ако и това не помогне, какво ще предпочете да свали?! Отговорът остава подвластен на въображението. Засега цялата операция остава само... рекламен видеоклип. 

Водещата марка часовници Viceroy подписа договор с Енрике Иглесиас, според който звездата ще е лице на лейбъла през следващите няколко години. Стратегията на фирмата е центрирана върху ползването услугите на световни знаменитости за промоция на продуктите й. Певецът Алехандро Санс, актрисата Мелъни Грифит и Хулио Иглесиас са предоставили образа и реномето си на Viceroy.

Новият клип залага именно на толкова пикантното съпоставяне между баща и син Иглесиас. В спота "Имитатори" Хулио беше неразличим сред тълпа свои двойници и единственият начин да бъде детектиран оригиналът се оказваше часовникът му. Сега Енрике стига още по-далеч. Рекламното видео бе заснето в Холивуд, сцените са реализирани в театъра на Лос Анжелис, който няколко дни бе затворен за зрители. Над 150 статисти участваха в мегапродукцията, конкурираща по цифри и амбиция пълнометражен игрален филм.

Енрике Иглесиас е роден на 8 май 1975 г. в Мадрид. 7-годишен заминава да живее в Маями, най-вече заради терористичните заплахи към членове на семейството. (Дядо му е бил отвличан.) Първия си албум лансира през 1995 г. Тайно от всички обаче планира професионалната си кариера в музиката от 16-годишен. Не споделя тези идеи с родителите си, защото се страхува, че няма да приемат избора му. "Това е единственото, което зная да правя. Единственото, по което изпитвам истинска страст", ще признае след години Енрике.

Пресата в началото не приема особено добре новината, че синът на светилото Хулио Иглесиас иска да става певец. Енрике дори е обвинен, че иска да извлече дивиденти от фамилното име на баща си. Противно на всякакви прогнози дебютният му албум регистрира голям успех и се разпродава в 7-милионен тираж. Енрике бързо се превръща в идол за тийнейджърите. От албума Vivir продава 5 милиона и тръгва на първото си световно турне, в което са записани 78 концерта, някои на стадиони за 50 000 зрители. Присъждат му наградите Грами и Билборд. Досега вече е класирал 16 свои хита на позиция номер едно в латинолистата на Билборд, което не е постигал нито един изпълнител преди него. Албумът Enrique записва успоредно на четири езика - испански, английски, португалски и италиански. С Escape и парчето Hero постига в Обединеното кралство феномен без прецедент още от златните години на ABBA - един и същи певец окупира първите места на топлистите едновременно за сингъл и албум. Завземането на английския пазар му дава статус на superstar в Европа. Списание "Пийпъл" го нарежда в класацията си за 50-те най-секси мъже на планетата. Според непотвърдени от Pepsi данни договорът на Енрике като лице на прочутата безалкохолна напитка му е донесла 79 милиона долара.

Тази година Енрике Иглесиас дебютира и в киното с филма "Имало едно време в Мексико" до Антонио Бандерас, Салма Хайек и Джони Деп. Иглесиас поискал бенката, която си премахнал с хирургическа намеса след края на снимките, да бъде елиминирана от лентата, но киностудиото отказало, защото процедурата струва прекалено скъпо. Той много се страхувал от лекари и се съгласил да легне под скалпела чак след обяснението на специалисти, че бенката може да доведе до рак на кожата. Въпреки опасенията му елиминиренето продължило само 5 минути. В момента е зает с промоцията на новия си албум Seven. Пилотният сингъл Addiction вече предизвика полемика заради участието на непълнолетната актриса Миша Бартон в предизвикателни сцени. Енрике е съавтор и съпродуцент на повечето от парчетата.

Тренира ли специално за рекламния клип, в който се събличаш гол?
Аз по принцип поддържам формата си, но в рекламата има и компютърни трикове. Надуха ми малко бицепсите, сложиха повечко мускули на краката, защото иначе са ми много слаби.

Как се съгласи да рекламираш часовници?
В професията си обичам да правя нови неща, иначе ми омръзва. А и часовниците са много полезни, макар че с тях или без тях, никога не стигам навреме.

Баща ти беше предишният "рекламен агент" на марката. Оказвате се колеги, макар и задочно. Но в музиката изглежда нямате допирни точки?
С баща ми никога не сме работили заедно, защото нашите стилове са съвсем различни. Затова исках видеоклипът да няма нищо общо с това, което е правил преди баща ми.

Постоянно се коментира, че държите голяма дистанция помежду си.
Не се виждаме често, вярно, такъв ни е животът, но иначе много се обичаме. Възхищавам му се като човек и артист. Невероятно е как баща ми продължава, все едно е на 35 години. Сега май дори се напряга още повече. Та той издържа повече от мен. Много съм щастлив с моето семейство.

Наскоро официално призна за връзката си с Ана Курникова. Тя защо не е тук?
Ана не е с мен, защото съм тук по работа. Много ми липсва, но скоро ще я видя.

Какво най-много харесваш в нея като жена?
Красиво, интелигентно и забавно момиче. Изкарваме си чудесно. Трудно е за някоя жена да е с мен, първо, защото не е лесно да разбере и приеме работата ми. Аз трябва да пътувам постоянно. И когато си с някой в почти същата ситуация, това много помага. Нашата връзка е такава. Ана е много енергична, повече от мен дори, което е важно, защото така можем да си напаснем ритъма на живот.

Веднъж дори тръгна мълвата, че тайно сте се оженили.
Въобще не мислим за сватба. За момента нямаме такива планове. Рано ми е, та аз съм си още момче. Трябва да узрея. Пък и ми се иска да си поживея, преди да се обвържа. Не че не вярвам в брака, просто мисля, че днес човек може да живее с партньор или партньорка, без да се жени.

С какво си зает в момента?
Концентрирам усилията си върху новия албум Seven. Работя по него вече година и половина и ми се струва най-добрият ми албум на английски. Вече ми кипи отвътре да го представя и да тръгна на турне с него. Целта ми беше албумът да се получи точно такъв, какъвто го искам.

Дебютира с епизодична роля и в киното. Имаш ли планове да се ориентираш натам?
За мен продължава да е приоритет музикалната ми кариера.

Как се виждаш като голяма звезда?
Не смятам, че успехът много ме е променил. Същият съм си, както когато бях на 19. Просто сега съм по-спокоен и се наслаждавам повече на кариерата си.

Как се отнасяш към критиките?
Предпочитам да ме подценяват. Това ме кара постоянно да се доказвам. Нещо като постоянен изпит.

Ползваш ли личен опит в песните, които пишеш?
Да, защото искам да бъда честен с публиката си. Пиша за това, което се случва в живота ми, включително и за любовните връзки и чувствата ми. Дадох си сметка, че колкото по-малко маскирам една истинска история, толкова по-добра излиза песента.

Първият сингъл от 7 ще е баладата Addicted, която вече предизвика полемика.
Хрумна ми идеята за историята на клипа - намирам се в килия, без да знам защо. Завеждат ме в стая, в която има едно момиче. Изведнъж в съзнанието ми изплуват образи от времето, когато съм бил свободен, заедно с това момиче. Накрая установявам, че престоят ми в килията е само плод на моето въображение. Затова става въпрос и в песента - когато толкова се влюбиш в някого и си мислиш, че никога вече няма да видиш този човек... можеш дотолкова да се пристрастиш към някого, че да загубиш разума си.

А заглавието 7?
Ами колкото и невероятно да звучи, това е седмият ми албум, макар мнозина да си мислят, че съм записал не повече от два-три.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР