Хатидже и пчелите

„Медена земя“ от този петък по кината у нас

24 February 2021

„Медена земя“ е филм, който горещо ви препоръчваме да гледате не само, защото е с номинации за Оскарза най-добър международен и най-добър документален филм, с Голямата награда за документален филм в Сънданс 2019 и още десетки призове в цял свят.

Това е поетично красив и драматично истински и разтърсващо близък до нас филм, зад който стоят ежисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов. По кината у нас ще започне да се разпространява от този петък, 26 февруари.

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици.

Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и отвреме-навреме пътува до столицата, за да продава своя мед. Един ден странстващо семейство се установява до къщата на Хатидже и нейните спокойни владения са оглушени от ревящи двигатели, седем крещящи деца и 150 крави…

Историята на „Медена земя“ започва много преди хората някога да са живели в региона, но разказът ни се фокусира върху последните двама останали жители – Хатидже и нейната майка Назифе. Точно както пчелите работнички прекарват целия си живот в грижи за пчелната майка, която никога не напуска кошера, Хатидже е посветила собствения си живот на грижите на своята сляпа и парализирана майка, неспособна да напусне малката им, порутена хижа.

Филмът е разположен извън всичко познато, не е свързан с конкретно време и география, поселението е почти недостъпно, без пътища и въпреки това се намира само на 20 км от най-близкия съвременен град.

Това е труден и нежен портрет на деликатния баланс между човечеството и природата, поглед към бързо изчезващ начин на живот и незабравимо свидетелство за силата и упоритостта на една необикновена жена.

„Медена земя“ започва с толкова разкошни природни кадри, че за момент може да се усъмните дали не са били специално подготвени като за игрален филм, казват кинокритиците. И след като видите лентата, ще им повярвате.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР