Акне positive! Защо сега?

Люба Вангелова 12 January 2021

Живеем във времена на промяна на стереотипи, за добро или лошо. След появата на движението Body positive се надигат гласове и в защита на… кожно несъвършенство като акнето. В началото на 2018 г. група активисти, сред които е основателят на флашмоб #freethepimple Лу Норткоут (@lounorthcote), стартираха онлайн движение с цел да бъде наложена толерантност към хора с акне и да накара „страдащите“ да заобичат кожата си независимо от състоянието й. Бюти индустрията също възприе нов подход към проблема с идеята той да престане да руши самочувствия.

Много хора започнаха да публикуват свои снимки без грим или ретуш, като насърчаваха други да правят същото. Към откритото говорене за акнето се присъединиха и известни личности. Джъстин Бийбър каза на своите 142 милиона последователи в Инстаграм, че „акнето е на мода“. Дали така ще се освободим от стереотипите?

Според данни на The International Dermal Institute около 40–55% от възрастните между 20 и 40 години са диагностицирани с мазна кожа и акне, като 54% от тях са жени. Логично се появява въпросът: защо възрастта на акнето се покачва? В търсене на отговори се свързахме с естетичния дерматолог д-р Мария Тончева.

Защо сега?

„Три са факторите за поява на акне, както младежко, така и възрастово: себум, инфекция и нарушено излющване на кожата – споделя естетичният дерматолог д-р Мария Тончева. – Най-чести причини са хормонален дисбаланс, стрес и прекомерна употреба на въглехидрати, които водят до повишено производство на себум и омазняване на кожата.

Замърсяването от околната среда, неподходящата козметика и грим, тютюнопушенето и слънцето са предразполагащи фактори за активиране на специфичната бактерия Propionibacterium acnes, която предизвиква възпалителния процес. От значение са и генетичните фактори.“ В моменти на стрес се наблюдава завишаване на мъжкия хормон тестостерон в организма, което при жените може да провокира увеличена секреция на мастните жлези и да отключи акне.

Изглежда обидно: дори да сте успели да избегнете този проблем в юношеството си, се налага да се борите с него на по-късен етап в живота си. Кожата на възрастните с акне обикновено е различна от тази в тийнейджърските години – честата комбинация суха/чувствителна превръща лечението в по-голямо предизвикателство. Как се избира лечебният подход? „Трябва да бъде изяснена причината за появата на акне. Чрез кръвни изследвания се отхвърля или потвърждава хормоналният фактор в комплекса от причини“, допълва д-р Мария Тончева.

Козметични решения

Борбата с възрастовото акне е на няколко фронта. Лекарят предписва комбинация от противовъзпалителни и антибактериални продукти. Необходимо е стъпките в ежедневните козметични грижи да се сведат до леки, но хидратиращи продукти предимно от медицински клас, серуми, които не са на маслена основа и не рискуват омазняване и замърсяване на порите.  

Предупреждението на д-р Мария Тончева е, че масово разпространените почистващи продукти за кожа с акне силно я дехидратират: „Препоръчвам мицеларни разтвори, които съдържат хиалуронова киселина или хидратиращата съставка рамноза“. Запомнете основното правило: ако кожата ви „скърца“ от чистота след почистване, формулата вероятно е твърде агресивна за вас и премахва естествения себум, което не е желателно. Според д-р Тончева общовалидни стъпки в грижата за кожа с акне са „почистване, хидратация, ексфолиация и регулация на себума, както и нежно ексфолиращи продукти и себум регулиращи маски или кремове.“

Магическият помощник в грижата за кожа с акне (наред с всички останали познати негови положителни действия) е ретинолът – препоръчително е внедряването му в козметичния арсенал именно през есенно-зимния период. Задължително е обаче да знаем някои особености в употребата му – по-скоро в определянето на концентрацията на ретинола и ретиноидите. На кожата трябва да бъде осигурен период на привикване към тях. „Препоръчително е да се започне с продукт, съдържащ ретинол с концентрация 0,3% и след едномесечно приложение да се прецени дали да бъде увеличена концентрацията – съветва д-р Тончева. – През периода на приложение на ретинола е наложително да се избягва излагане на слънце и химически пилинги. Резултатът се наблюдава още в края на първия месец.“

Техниката на помощ

Днес е почти невъзможно да изключим апаратните процедури и инжекционните методи в процеса на лечение на акне. Кои са най-ефективните обаче, отново отговаря естетичният дерматолог.  

„Повърхностните химични пилинги помагат за регенерация, хидратация и обновяване на кожата, освен това са ефективни за премахване на белези и пигментации, които остават на мястото на възпалените участъци. Най-новата генерация пилинги са с много бърз ефект (видим още след първата процедура) и с много висока степен на безопасност. Освен това са подходящи за всеки тип кожа, дори за най-чувствителните. Не предизвикват лющене след процедурата. Регулират производството на себум, като така премахват основната  причина за появата на акне. Премахват комедоните, свиват порите.

Лазерът е препоръчителен за кожа с тежки белези и пигментации, поради по-агресивното му действие. Добре е да се прави през зимния сезон, задължително от специалист. И независимо от слабото слънце високата SPF защита също е задължителна.
Мезотерапията е ефективен метод за подобряване състоянието на кожата като цяло. Целта е въвеждане на биологично активни вещества: аминокиселини, нуклеотидни бази, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, които стимулират регенерацията на кожата и силно повишават нейната защита срещу появата на възрастово акне. Резултатът от тази терапия е пряко свързан с качеството на мезококтейлите, които се прилагат. Внимание: не всеки  стерилен разтвор за мезотерапия има сертификат за инжектиране! Масово се инжектират коктейли без сертификати, като това крие огромни рискове за здравето на човека. Съвсем основателно по-голямата част от мезококтейлите  са разрешени само за накапване върху кожата, но не и за инжектиране или ролиране!

PRP (плазмотерапия) е нов, революционен метод – клетъчна терапия, чрез която се преструктурира цялостно кожата и се модифицират всички нейни функции. Само една процедура е достатъчна, за да бъде нормализирана себумната секреция. Освен това PRP силно намалява възпалителната реакция срещу бактерията,  причиняваща инфекцията. Този метод е идеален за заличаване на белези и пигментации след акне, тъй като се стимулират стволовите клетки. Хубавото е, че няма рискове и странични действия, защото се използва кръв от самия пациент. Препоръчва се курс от 2–3 процедури през 28 дни.“

Ако трябва да обобщим всичко казано дотук: за индустрията за красота основната задача е чистата и здрава кожа, заради което представя модели именно с такава визия. Но възпаленията не изчезват с ретуширането им. Може би е добре да се замислим дали ние, медиите, да не започнем да показваме и неретушираните кадри, вместо само обработените, на които всички несъвършенства са идеално маскирани?! Да започнем постепенно борба за освобождаване от стереотипите, които всъщност са „окови“ за хората с несъвършенства.

Вероятно това ще помогне да бъде променено отношението към хората с акне. Да си спомним за луничките – от кожен проблем, който често се прикриваше с козметика, сега те се приемат за секси. Идеята е не да оставим акнето нелекувано, а то да не бъде стигматизирано.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР