Естествени подсладители за здравословни сладкиши

eva.bg 20 December 2020

В празничния месец много от нас се отдават на кулинарни занимания, приготвяйки апетитни сладкиши.

Коледните десерти са част от цялостното приповдигнато настроение и всички си позволяваме да хапнем поне малко захар.

Истината е обаче, че можем да приготвяме страхотни сладкиши, които не съдържат захар и са не просто вкусни, но и здравословни.

Захарта е продукт, който може да донесе добро настроение, но не притежава почти никакви здравословни ползи – в нея няма протеини, мазнини, витамини, а само бързи въглехидрати и висок гликемичен индекс. Прекаляването със захарта води до сериозни здравословни проблеми.

Хубавата новина е, че бялата захар може лесно да бъде заменена с еднакво сладки продукти, които не са така вредни. Представяме ви натуралните алтернативи на бялата захар.

Сироп от топинамбур

В различните страни топинамбурът има всевъзможни названия. В Европа го наричат „йерусалимски артишок“, а на изток му казват „китайски картоф“. В сиропа от този кореноплод има много полезни витамини и минерали, като C и витамини от група B. Вкусът на сиропа наподобява този на меда. В него се съдържат и пектини и органични киселини, които нормализират метаболизма.

Фурми

Фурмите са чудесна алтернатива на захарта и много сладкари ги използват за подсладител на здравословните си торти. Те са наситени с витамини, калий, магнезий и фосфор. Може да подслаждате с тях своите смутита или овесени каши, но трябва да имате предвид, че фурмите са доста калорични и също имат висок гликемичен индекс, така че не трябва да прекалявате.

Кленов сироп

Ето още един естествен подсладител, богат на минерали, микроелементи и витамини от група B. Кленовият сироп е много хранителен – той е доста калоричен, но и една лъжичка от него е достатъчна да подслади киселото ви мляко сутрин. Умерено количество от сиропа може и да придаде уникален вкус на празничните сладкиши.

Сироп от рожков

Този невероятен сироп има шоколадов вкус и е богат на минерали и витамини. Той е истинско спасение за онези, които имат захарни алергии.

С кой натурален продукт трябва да внимаваме повече?

Това е сиропът от агаве. Той често е включван в списъците на здравословните алтернативи на захарта, но диетолозите обръщат специално внимание на това, че в него се съдържа 90% фруктоза, която може да повлияе негативно на организма почти колкото бялата захар, ако се прекали.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР