Негово нищожество ХЕЙТЪТ, част II

Поканихме психолог, който да ни посъветва какво да правим, ако се превърнем в жертва на обиди, и да направи профил на хейтърите. Задължителна беше и срещата ни с адвокат, който разкри важни аспекти от проблема и какви са защитните мерки, които законът позволява

Люба Вангелова 28 November 2020

Тормозът чрез думи е проблем от векове, но кибертормозът е относително ново явление. Разликата днес е, че хейтърът няма нужда от лична среща, за да получи достъп до жертвата си. А и тя няма къде да се скрие – животът й е на показ в мрежата. Светът е интернет, а интернет е свобода. Как разбираме тази свобода? Над 50% от българите между 16 и 74 години влизат в мрежата всеки ден или няколко пъти седмично – разглеждат, информират се, коментират, критикуват, обиждат, тормозят, лъжат. Отстрани изглежда безумно – защо хора губят енергия и време в ненавист?

Анонимността дава усещане за безнаказаност и подтиква хейтърите към почти безгранична жестокост. Не правете на другите това, което не искате да ви причиняват – интересно, спомнят ли си простото житейско правило тези, които отправят заплахи и обиди? Невъзпитано е да идете на гости и да започнете да обиждате домакина или да подмятате нещо за него. Същото е, когато сте в нечий профил в социалните мрежи, там сте на гости.

По данни на вашингтонския изследователски център PEW: 73% от пълнолетните са ставали свидетели на нападки на хейтъри към други хора. 40% са били или са жертва на обиди в онлайн пространството.

Поканихме четири дами – млади, известни, успели, което ги превръща в идеалните обекти на хейтърите – да споделят историите си и да разкрият гледната си точка за този проблем, с който отдавна опасно сме свикнали. Техните истории - на Прея, Андреа Банда Банда, Алис Симеонова, Мари Константин - може да прочетете тук.

Поканихме и психолог, който да ни посъветва какво да правим, ако се превърнем в жертва на обиди, и да направи профил на хейтърите. Задължителна беше и срещата ни с адвокат, който разкри важни аспекти от проблема и какви са защитните мерки, които законът позволява.

Защото машината няма да спре, докато не й се окаже масов отпор.

Магдалена Ангелова, психолог:

Нужно е да разберем и приемем, че това не е лична атака към нас, независимо че точно така изглежда на повърхността, а е по-скоро душевен проблем и изкривена вътрешна представа за света

Какво означава да си хейтър? „Хейтър“ е етикет за хора, които използват негативни, критични коментари и поведение спрямо друг човек или група хора, като провокират в тях чувство на тревожност и страх. Обидните отрицателни коментари и послания целят уязвяване и активиране на слабост в обекта. В хейтъра има блокиран страх и често чрез поведението си под формата на гняв той се опитва да се освободи от него. Този тип хора често избират да са анонимни и тяхна благодатна сцена е онлайн пространството. Но могат да бъдат познати, дори приятели и част от близкото обкръжение.

Каква е причината хейтърите да изпитват ненавист към обекта на агресия? Това са хора, на които им липсва любов и носят дълбока травма от отхвърляне, нараняване. Поведението им е сигнал за помощ и изкривено изразяване на емоционалната травма, без хейтърът да има знанието и ресурса да се справи сам с нея. Той избира някой друг да се превърне в носител на личното му непреработено страдание. Получава се омагьосан кръг на нараняване, който хейтърът започва да обслужва.

Как избират към кого да насочат гнева си? Често обектът им е едновременно важен, специален и в същото време будещ силно раздразнение именно заради това, което прави, което е. Превръщат го в жертва, за да отнемат силата му, защото дълбоко  в себе си те самите са жертви. Това е едно нарцистично страдание, което издава нуждата на хейтъра да е значим, видян, специален и зачетен.  

Кои са най-честите емоции, които възпламеняват хейта? Този тип хора търсят изкупителна жертва. Причини за емоциите им може да са проблеми на работното място, ниско самочувствие, конфликти във връзките и т.н. Много по-лесно им е да насочат негативната си енергия в обвинения към някой друг, отколкото да се изправят срещу собствената и слабост и да се срещнат с личните си проблеми. Трудна за осъзнаване от самите хейтъри истина е, че те са самотни и търсят връзка, дори омразна.

Коя реакция към хейтърите би била най-адекватна? Първо, нужно е да разберем и приемем, че това не е лична атака към нас, независимо че точно така изглежда на повърхността, а че е по-скоро душевен проблем и изкривена вътрешна представа за света. Видимо целта му е обектът да претърпи поражение, да се почувства слаб, но всъщност хейтърът задоволява личните си комплекси и така изразява дълбокото си страдание.

Има различни начини за реагиране спрямо хейтърите:

Разбиране на истината
Приемете, че това е негова слабост, а не ваша. Осъзнайте, че това е проекция на неговата болка. Знам, че когато сте под атака, изпитвате безсилие, осъждане и гняв. Егото ви реагира и е трудно да изпитате състрадание. Но не се хващайте на играта на жертва – насилник.

Игнориране и блокиране
Можете да изберете да си тръгнете и затворите (блокирате) този канал на енергийно източване. Не влизайте в капана и не реагирайте със същата грубост. Дори можете да започнете разговор, демонстриращ разбиране на болката на отсрещния. Но всичко има граници. Ако продължат заплахите и обидите, може да блокирате човека и да сигнализирате за насилие – това е първата ясна граница, която да поставите.

Знайте, че не сте сами
Вашите приятели и последователи също ще реагират и често масата се обединява. Колективната енергия намира начин да избута и изгони натрапника. Ще има много коментари във ваша защита и вредният елемент ще бъде отсят.

Образът на силния
Ако успеете да сте мили и уважителни, дори към хейтърите, ще покажете, че вие контролирате емоциите, не приемате лично нещата, не правите драма, знаете си цената и така не влизате в тази перверзна игра, не позволявате на негативизма да ви свали.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР