Неврокозметика за кожата в шок

Ако е невъзможно да избегнем стреса, трябва да се научим как да се справяме с него

Люба Вангелова 21 November 2020

Изглежда, че стресът е станал синоним на мултитаскинга и скоростта. Искаме или не – трябва да бъдем винаги готови. Но начинът, по който възприемаме натоварването, зависи от много фактори – темперамент, възпитание и дори генетика. Някои се провалят в това „приключение“. Други се опитват да потиснат проблема, да се примирят с досадните фактори на ежедневието и да продължат, сякаш нищо не е било. Но и в двата случая стресът се отразява на лицето. Буквално. Неслучайно в индустрията за красота се появяват много продукти, готови да помогнат на уморената ни кожа да изглежда по-свежа и привлекателна.

Ако е невъзможно да избегнем стреса, трябва да се научим как да се справяме с него. Как кожата реагира на стреса и защо неврокозметиката може да й бъде безценен помощник?

Анатомия на стреса

Краткосрочният стрес е от добрите – той ни помага да мобилизираме всички ресурси на организма, активира имунната система, помага за концентрацията, изостря мисълта и паметта. Помага ни да станем свръхчовеци. Но продължителното въздействие на стресови фактори води до изтощение, до намаляване на имунитета, хормонални нарушения и ранно стареене на организма.

Кожата и стресът

Кожата, нервната и имунната система са замесени от едно „тесто“. Кожата е външната част на нервната ни система. Ето защо спокойно можем да кажем, че живеем с „оголени нерви“. Кожата комуникира с мозъка на биохимичен език. Всяка клетка генерира импулси, които докладват на нашия „бордови компютър“ за всичко, което се случва в организма във всеки един момент.

Това помага на кожата да реагира бързо в ситуации, в които трябва да подсили бариерата си, да настрои имунната си система за съпротива, да накара съдовете да балансират отделянето на себум. Нарушенията в този механизъм водят до появата на хронични кожни заболявания, а стресът предизвиква обостряне на състоянието. Атопичен дерматит, акне, невродермит, екзема и други са в тясна зависимост от въздействието на стресовите фактори (емоционални и физически). Освен това при стрес се отделя по-гоямо количество свободни радикали, които са токсични и са доказаните от науката виновници за остаряването на кожата и организма като цяло.


Специалистите по невродерматология – дисциплината на бъдещето – отдавна търсят начин за контрол на невроните с помощта на козметични средства. Това направи съвсем естествено налагането на т.нар. неврокозметика. Всяка капчица от неврокозметичния продукт влиза в диалог с нервната система, предизвиквайки реакция в мозъчната кора. Това провокира в кожата „положителни емоции“, които се предават по веригата на другите системи в организма.  

Процедурите за кожа под стрес

Не се изкушавайте от травматични салонни процедури – избирайте само дренаж, успокояване и овлажняване. Никога не е късно да се научите да се отпускате – не с помощта на телевизионни реалити програми, а практикувайки йога и плуване, медитация и спа процедури.

Ако организмът дълго време се намира в състояние на стрес, това може да провокира неадекватен отговор от страна на кожата. Някои процедури за красота, основани на принципа на програмираното увреждане (химически пилинг, фракционна фототермолиза (лазери), микронидлинг, RF лифтинг, техники с конци, ултразвукова липолиза и др.) отключват чрез дозирана травма процеса на обновяването на тъканите, синтезирането на колаген и еластин. Но при по-дълго и интензивно въздействие съществува риск от „износване“ на структурата на кожата и стареенето й.

Релаксиращо действие оказват професионалните козметични масажи (2–3 пъти в седмицата). Пренапрегнатите мускули се повлияват добре от микротокова терапия – тя помага за подобряване на лимфодренажа, намаляване на отока, за стягане контура на лицето. Видим резултат настъпва след поне 8–10 процедури (2 пъти в седмицата).

За подобряване на кожата помагат и процедури като биоревитализация (2–3 процедури през 2–3 седмици) или мезотерапия. Те използват препарати на основата на нискомолекулна хиалуронова киселина с различни добавки (витамини, микроелементи, антиоксиданти, пептиди и др.). Притежават противовъзпалително действие, стимулират обменните процеси в кожата, обновяването на структурата й, подобряване на цвета и на тонуса й. Но изборът на оптимален препарат може да бъде направен само от лекар според типа кожа и съответните проблеми.

Профилактика на стреса

Едно от най-важните условия за нормално функциониране на организма и бързо възстановяване след въздействие на стреса е пълноценният сън. Важно е наистина да заспиваме в периода между 23 и 24 ч. в помещение, в което няма работещ телевизор, няма синя светлина, излъчвана от екрани на различни устройства, а прозорците да не допускат шум и силна светлина. Само при такива условия се произвежда достатъчно количество от хормона мелатонин, важен за съхраняването на младостта ни. Неговото производство намалява с възрастта, затова е важно всячески да се опитваме да го поддържаме.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР