Печена сьомга с картофи Hasselback

Диана Шингарова 22 November 2020

Снимка: Диана Шингарова

Идват празници и е добре да имате в арсенала си лесни за приготвяне, вкусни и ефектни ястия. Нещо ново, с което да изненадате близките си и което може да поднесете на масата само след час готвене.

Необходими продукти за 6 порции: 1,2 кг пресни картофи, 2 с.л. зехтин, 30 г безсолно масло – размекнато, 1 филе сьомга (1 кг), 15 г ситно накълцан копър, кора от 1 лимон.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната предварително на 200оC или 180оC с вентилатор. Внимателно направете разрези в картофите. Сложете ги в голяма купа, добавете зехтина и разбъркайте с ръце, докато се покрият равномерно, поръсете с магданоз. Сложете в тавичка и печете 30–35 минути, разбъркайте и печете, докато станат хрупкави. Втрийте 1 с.л. меко масло върху филето сьомга и овкусете със сол и черен пипер. Извадете тавичката с печените картофи, избутайте ги настрани и сложете филето сьомга с кожата надолу. Печете 25 минути.

Гарнирайте сьомгата с пресен копър и тънки лентички лимонова кора и поднесете с картофи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР