„Три приказки” от Умберто Еко

„Бомбата и генералът”, „Тримата космонавти” и „Гномите от Гну” са посланията на великия мислител към децата

10 November 2020

Уроци по толерантност, грижа за планетата и разоръжаване – великият мислител Умберто Еко написва три приказки, в които се крие най-важното му завещание към човечеството, защото са адресирани към децата.

„Бомбата и генералът“ и „Тримата космонавти“ излизат за първи път през 1966 г., а „Гномите от Гну” през 1992 г. и бързо се превръщат в библиографска рядкост. След появата на последната творба, писателят ги обединява в сборника „Три приказки”.

Всички издания са с илюстрациите на Еудженио Карми – любимия художник на Умберто Еко. За разлика от повечето детски книги, които се основават на традиционни рисунки, Карми разказва с колажи и разчита на повтарящите се символи.

„Три приказки” се появяват за първи път в България благодарение на издателство „Лист” във великолепен том с твърди корици. Историите се възприемат леко и предизвикват читателите към полет на въображението и асоциативно мислене – любимите игри на отишлия си преди четири години Умберто Еко.

„Смело мога да заявя, че това е най-левичарската книга, която някога съм превеждала. И съм особено щастлива, че е детска – интелектуалците и децата просто трябва да съзнават, измислят и провеждат лявото (същинското, социалното, не нашенската престъпна имитация, разбира се), иначе кой ще ни спаси от лакомията и безчовечностт”, казва за книгата преводачката на приказките Нева Мичева.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР