13 въпроса към... Дездемона 2020 Надя Керанова

В края Отело, повече убиец, по-малко любим, понася мъртвата Дездемона в танц – великолепен финален етюд в новата постановка на режисьорката Дина Маркова в Театър „Азарян“ - „Отело. Гибелта на идеалиста“. Хореографията е на младата звезда Боян Арсов, който влиза в ролята на Отело в мрачната военизирана антиутопия по Шекспир, а Дездемона е Надя Керанова – актриса, чиято кариера ще следим с вяра от тук нататък.

eva.bg 31 October 2020

С Боян Арсов в „Отело. Гибелта на идеалиста"

Снимка: Орлин Огнянов

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата ни „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред.

Надя Керанова е завършила НАТФИЗ, специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Снежина Танковска. В момента е докторант в НАТФИЗ. Има номинация за ИКАР, категория дебют (за ролята на Естел в „Без изход“, реж. Дарий Чавдаров, 2018 г), печели националната стипендия „С усилия към звездите“, 2018). Тази година на „Златна роза“ имаше премиера на филма „Житие“, в който участва (реж. Георги Стоянов и Войчех Тодоров).

Надя беше така любезна да отговори на нашата анкета и много държим да подчертаем – показа удивителен правопис. На комплиментите ни отговори: „Като възпитаник на НГДЕК за мен е жесток срам да пиша с грешки.“ О, Надя, колко рядък вид срам е това!

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

Старая се да бъда искрена с всички, но за себе си никак не обичам да говоря. По-скоро съм от хората, които предпочитат да слушат. Колкото до въпросите на сърцето - разкривам ги само пред най-близките си и то обикновено тогава, когато ножът е опрял до кокала.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Да замълчиш понякога е много трудно. Вероятно затова тази способност се определя като белег на мъдростта. В мълчанието често има повече истина, отколкото в думите. То може да понесе в себе си всичко. Плутарх казва „Да говорим се учим от хората,  да мълчим – от боговете“. Много харесвам тази мисъл. Въпросът е също и в това да можеш да приемеш мълчанието на другия,  да чуеш онова, което се крие в него.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Нямам. Много пъти съм опитвала да водя дневник, най-вече на сънищата си. Да бъда постоянна в нещо обаче, е качество, което все още не съм усвоила. Изключение прави само театърът. Не подреждам преживяванията си. Като цяло не мога нищо да подредя. Много съм разхвърляна. Опитвам да се променя, но засега не ми се получава.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Всеки избор, колкото и да е малък, определя посока в живота ни. Напоследък мен ме вълнува по-скоро въпросът за самия избор – наистина ли ние сами сме ковачи на собствената си съдба?

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

За сравнително краткия си творчески път до момента съм мислила много пъти по този въпрос. Неведнъж съм искала да се откажа, но всеки път стигам до извода, че не знам какво друго бих могла да правя. Ако все пак ме заставят да направя тaкъв избор и се окаже, че като с вълшебна пръчица за миг мога да придобия такова знание – бих искала да бъда лекар.

Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Нямам конкретни представи за тези неща. Все пак мисля, че се свеждат до възможността и съответно - невъзможността да обичаш.  И тук сега някой ще каже: „Добре бе, Фьодор.“* . Ами така е, да. Какво повече бих могла да кажа аз – нищо : ).

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Не се описвам.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Страници на хора, които ме вдъхновяват…  и, разбира се, страници с мемета, миймове, memes или както там се казва. Също страници с голдън ретривъри.  

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Всички.

Може ли любовта да бъде безусловна?

А каква друга?

За какво използвате парите си?

Така и не успявам да разбера къде отиват всеки месец.

С какво са свързани страховете ви?

Със смъртта и загуба на близки.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

От началото на извънредното положение до днес – кучето ми. От малка много искам да имам голдън. Реших, че карантината е идеалният момент да сбъдна тази мечта - едно от най-добрите решения, които съм взимала.

*Достоевски казва в Братя Карамазови „Що е ад? Страдание, че вече не можеш да обичаш.“

Представления, в които можем да гледаме Надя Керанова:  

Театър Азарян:

•  „Отело. Гибелта на идеалиста“, реж. Дина Маркова (за представлението на 3 ноември билетите се изчерпаха много бързо, следващата дата е 26.11.)

•    „Апарт“, реж. Илко Ганев   

Театрална работилница Сфумато:

•    „Бесове“, реж. Иван Добчев

•    „Луда трева“, реж. Маргарита Младенова

•    „Същия ден“, реж. Естефания Фадул 

Театър Въраждане

•    „Портокалова кожа“, реж. Петър Денчев

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР