Домът е маса, легло и стълба

Надя Шурелова живее в Чехия вече 20 години и си е създала име на талантлив интериорен дизайнер. Нейната история започва от един дом в Странджа на хвърлей от морето, дом на красиви хора, на дървени змейове и дълги вечери, home sweet home, запалил я да превръща и други жилища в живописна сцена, на която ден след ден се играе пиесата на живота

Адриана Попова 21 October 2020

Снимка: Зоя Стоянова и личен архив

Всичко, което обгражда човека, говори за самия него. Когато забрави кой е, предметите му го припомнят. Думите са на Надежда Шурелова, интериорна дизайнерка, която преди 20 години се премества да живее в Чехия заради един мъж. Там я познават под името Надя Сурел. С мъжа, с Михал, имат Ема и Тея.

Надя е от Ясна поляна, място в приполието на Странджа, недалеч от Приморско. Бащата е учител по изобразително изкуство, самоук резбар, построил с двете си ръце къщата, в която израстват децата му – Надежда и брат й Венелин, сега сценограф и преподавател в Художествената академия. Ясна поляна е известна с толстоистката си колония, просъществувала две години в началото на 20. век и останала в спомените на местните хора с ентусиазма на колонистите, все мъже, които се впрягали вместо волове в ралото и обработвали малка нива над селото. Те кореспондирали с Лев Толстой, дори според легендата малко преди смъртта си писателят бил тръгнал заради тях към България.

Сега в Ясна поляна има малък музей на Толстой, Надя е сред създателите му. Освен него на минаване през селото ще забележите множество разпръснати по площада и близките улици пъстри скулптури – спомен от 80-те, когато тук се прави симпозиум по скулптури от дърво, не без връзка с кръжока по дърворезба, създаден от бащата на Надя и Венелин – Илия Шурелов.

В края на 90-те Надя възражда творческите традиции в Ясна поляна – новият симпозиум за пластични и визуални изкуства е наречен Виа Понтика заради пътя на прелетните птици, който минава оттук. И наистина, в края на август по дърветата край тясното шосе към Ясна поляна може да видите да нощуват по клоните цели щъркелови ята, напуснали вече гнездата си и поели по въздушните магистрали на юг, а едрите им тела светят в мрака като пътни знаци.  

„Момиче със загар и твърдоглава коса къса пъстри цветя. Старателно ги подрежда във ваза, под вазата тънка дантела. Песента от радиоточката я изпраща отново в градината. Тя е огромна и пълна с неща, от които могат да се правят други неща. Библиотека от тухли и дъски например. Рафтовете са пълни със съкровища – джиджафки и джунджурийки.

С убедителността и силата на слон, изпълнена с еуфорията на съзидател, сяда на пода, опряна с гръб към стената и с малките си  крачета мести леглото, шкафа... Много е доволна, отдалечава се, примижава очи и рамкира произведението си.“

Този автобиографичен откъс за 12-годишното си детство Надя е озаглавила „Един следобед на бъдещия “designér”.

Интериорните дизайни, които тя създава в Чехия, неминуемо са просмукани от спомените й – за сръчните ръце на баща й, създали от дърво свят на змейове и дървеса, за лъчистата красота на майка й, за цветята в двора, понякога се появяват характерните за България долапи с нанизаните на връв перденца вместо вратичка. Икони, медни котли, чанове. И морето, разбира се, морето, толкова близко до Ясна поляна. С неговото синьо, с линията на хоризонта, с пулсацията на фаровете му.

„Морето ми даде приливите и отливите на осъзнатото битие, безкрайният му хоризонт отрази вечността. Планините и техните сини очи ме пуснаха в дълбокото си, а в шума на листата под стъпките ми се изгубвах, търсейки. Пространствата и тяхната подредба ме предизвикаха и ми се искаше да ги преобразявам и украсявам. Следването в Художествената академия беше важно и определящо. Изостри възприемането на материите, текстурите и цвета.

Когато му дойде времето, намерих Човека и на свой ред влязох в институцията, наречена семейство (на никаква друга не съм член).

Беше точно преди 20 години. Село Българи, огромна горяща клада и нестинарка. Ударите на тъпаните, които дадоха начало на тази лятна любов, още отекват в ушите ми. Жаравата под нозете ми тихо тлее до днес.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР