Бил и Мелинда Гейтс – в какво се превръщат мечтите

Брилянтен ум, силно любопитство и невероятно чувство за хумор събират Бил и Мелинда Гейтс преди повече от три десетилетия. Качества, достатъчни, за да вървят двамата ръка за ръка до днес и винаги да гледат в една посока

Невена Дякова 29 September 2020

Снимка: getty images/guliver

„Когато основахме фондацията си преди близо 20 години, светът беше много по-различен от този сега. Случи се преди 11 септември, преди световната икономическа криза, преди възхода на социалните мрежи…

Тогава, както и сега, не липсваха каузи, които си струват, но бяха необходими добри аргументи, за да се инвестира в много от тях. От известно време знаехме, че искаме да дарим по-голямата част от състоянието си, натрупано от дейността на „Майкрософт“, за да направим живота за много хора по-добър. Предизвикателството, разбира се, беше как да го направим по смислен и силно въздействащ начин.

Докато обмисляхме какви да бъдат нашите филантропски приоритети, прекарахме доста време в срещи с експерти и преглеждайки доклади. Това, което научихме, ни доведе до убеждението, че светът трябва да положи повече усилия, за да отговори на нуждите на най-бедните хора. В сърцето на дейността на фондацията ни е идеята, че всеки човек заслужава шанса да живее пълноценно и продуктивно. 20 години по-късно, независимо от факта колко много неща се промениха, това остава най-важният водещ принцип за организацията ни.

Няма съмнение, че това ново десетилетие отключи епоха на огромно безпокойство и несигурност навсякъде по света. Но дори в момент, толкова предизвикателен като сегашния, всъщност именно в моменти като сегашния, ние оставаме отдадени на каузата да подкрепяме правозащитниците, изследователите, правителствените служители и всички работници „на първа линия“, които правят пълноценния и продуктивен живот за много от нас на много места възможен в този момент.

През последните 20 години фондацията ни бе фокусирана върху подобряването на здравните проблеми по света, както и върху усъвършенстването на системата за обществено образование в САЩ, тъй като вярваме, че здравето и образованието са ключът към по-здрав, по-добър, по-равнопоставен свят.“

Този откъс от годишното писмо на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс бе публикуван в блога Gates Notes в началото на февруари. Няколко седмици преди светът да намери своя нов, уви негативен, общ знаменател – пандемията от коронавирус. Истината е, че още през 2005 г. по време на форума TED Talks създателят на Майкрософт намекна публично, че следващото нещо, което ще вземе най-много човешки жертви, няма да е война, а именно вирус. Чу ли го някой тогава? Вероятно много по-малък брой хора от тези, които днес се страхуват, че работата на организацията, която оглавява, и асоциираните с нея изследователи ще доведе до масово чипиране на световното население.

Истината е, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отдавна сигнализира за глобални пропуквания в сфери като образование, здравеопазване, енергийни източници. И влага милиони, извинете, милиарди в търсене на решение по най-наболелите проблеми.

Много хора мислят, че Бил е мозъкът, финансовият гръб и основният двигател там, защото много по-отдавна от съпругата си е публична личност. Партньорството обаче и общото взимане на решения винаги са били в основата на създадената от него и Мелинда фондация.

Не ви е нужна синастрия, за да разберете, че Бил и Мелинда Гейтс са създадени един за друг. Вече цели 33 години. След 100 милиарда долара натрупано богатство, 80 от които грижливо отделени за каузи. След 3 деца, отгледани и възпитани в каноните на католическата вяра. След множество нападки, които винаги съпътстват живота на по-богатите и по-успелите.

Бил и Мелинда Гейтс са една от великите американски power couples, както обичат да ги наричат медиите зад океана, но тяхната романтична история е колкото необичайна приказка, толкова и огледало на традиционното, сплотено, крепящо се на ценности семейство, където и да е по света.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
Какво се оказа
29 May 2021, 15:56

Че нищо в тази напудрена статия не е истина.

2
Аз, читателят
29 September 2020, 23:22

За пореден път се убеждавам, че "Ева" промотира флагманите на либерализма. Ако е срещу заплащане жалко, ако е по убеждение, още по-жалко. Явно подгряват за приемане на ваксината срещу ковид на Гейтс, който прави всичко от любов към човечеството. Но той лично никога не е ваксинирал децата си, защото по думите му били много активни и здрави и нямали нужда от ваксини, но пък знае по-добре от нас от какво имат нужда нашите деца и е готов да ни го достави дори пряко волята ни - вярно брилянтем ум,

Интересна статия как въпросния "брилянтем ум" е съден в Индия за ваксина парализирала 490,000 деца - https://www.actualno.com/analysis/obvinenija-kym-bil-gejts-za-smyrtonosni-vaksini-i-diktatura-nad-zdravni-sistemi-news_1455603.html

1
Nina4
29 September 2020, 20:06

Спрете да пишете поръчкови статии , в които и вие не вярвате! С тяхната фондация съм работила, целите са предимно комерсиални,прикрити под благотворителност ! Какви брилятни умове, какви безмисмислици пишете ?

ТВОЯТ КОМЕНТАР