НАД+ код за вечна младост

Люба Вангелова 10 August 2020

МАГИЧЕСКАТА МОЛЕКУЛА, БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ

Ако се запознаем с дълбоко пазените тайни на перфектната машина, наречена тяло, ще разберем, че природата се е погрижила за нас, хората, като старателно ни е програмирала за дълги младини… до известна степен. В последните години науката се е заела с нелеката задача да докаже, че продължителността на човешкия живот може да достигне по естествен път до 140 години, дори и повече, в зависимост от (не)здравословните избори, които всеки един от нас прави всекидневно.

И така, фокусът пада върху никотинамид аденин динуклеотид (НАД+) – коензим с дълго име и ясни функции. НАД+ е биоактивната форма на витамин B3 (ниацин), която се намира във всички наши клетки и участва активно в безброй метаболитни процеси в тялото. Без нея е немислимо съществуването ни.

ДОБРАТА И ЛОШАТА НОВИНА

Митохондриите, предполагаем фактор за стареенето, разчитат на НАД+ за осъществяване на ефективна комуникация между тях и клетъчните ядра. А тя от своя страна влияе директно на състоянието на ДНК молекулите, метаболизма, нивата на енергия, мозъчната функция, еластичността на кожата и цялостния здравословен статус на организма. Това е добрата новина. Лошата е, че с напредване на възрастта телата ни по естествен път забавят производството на НАД+, ефективността на комуникацията намалява и мечтите за дълголетие, здраве, перфектно тяло и гладка кожа избледняват правопропорционално.

Но, както в повечето приказки, и тази история завършва с щастлив край. Учените са разработили различни форми за прием на НАД+, които спомагат за образуване на нови митохондрии и за забавяне процеса на стареене. Резултатът се усеща най-осезаемо при появата на добрите симптоми – намаляване на фините линии и видимите бръчки, подобрена еластичност на кожата, повишена енергия, бистър ум, бърз метаболизъм. Бонус ефектът е потенциално предотвратяване на различни заболявания, обичайно появяващи се с трупането на дългогодишен опит.

ЕФЕКТ БЕЗ БАРИЕРИ

Без изненада, най-ефикасната и удачна форма е течната. За разлика от хранителните добавки интравенозната терапия прескача всички бариери на усвояване, защото магическата молекула директно се влива в кръвния поток и така й се предоставя най-добрата възможност да бъде напълно усвоена от организма. Интравенозната терапия с НАД+ далеч не е толкова непозната на света. От края на 60-те години в САЩ тя се прилага за лечение на зависимости от алкохол и наркотици, като методът е официално одобрен от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA)*. С течение на годините започва да се използва и с цел превенция, за подобряване общото физическо състояние на индивида. Като цяло интравенозните терапии са изключително популярни зад океана, в Европа се радват на растящ успех и се вписват чудесно в цялостната концепция за здравословен начин на живот.

*Източници: https://www.fda.gov/media/113016/download

REVIV SOFIA

гр. София, ул. „Хенрих Ибсен“ №13, South Park Building, срещу Paradise Center/ +359 (0) 2 488 76 90; +359 (0)876 442 445/ [email protected]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР