Сияйната роза Нургюл Салимова

Новите 20

Краси Генова 15 September 2020

Момичето, което има стратегия за всяка игра, оставя душата си във всяка партия шах

Вече пет години я делят от световната титла, която грабва със самообладанието и концентрацията на самурай на състезанието за момичета до 12 години в гръцкия град Порто Карас. Нургюл Салимова – в превод името й означава сияйна роза, на 2 юни отпразнува 17-ия си рожден ден. Не минава и ден в живота й, без тя да упражнява мисълта, бързата реакция и куража си на шахматната дъска.

Когато се чухме за последно, в края на миналата година, Нургюл планираше натоварена 2020-а. Очакваше я олимпийска година, с амбиция за злато, както и много важен за нея турнир – „Световната купа за жени“ в Минск, в която трябваше да участват 64 от най-добрите състезателки в света. „Това за мен е голямо предизвикателство и аз ще отвърна на хвърлената ръкавица достойно!“, закани се тийнейджърката.

Една поговорка гласи, че „ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му плановете си“, и може би Той се е забавлявал много с копнежите на милиарди хора по света.

2020-а пренареди не само световния политически и икономически ред, но и фигурите на дъската на Нургюл, въпреки че, вярна на самурайската си природа, тя приема и това като предизвикателство към силата на духа и упоритостта си.

В настоящия момент Нургюл тренира повече от десет часа на ден, а успоредно с това завършва дистанционно 10-и клас в училище в град Опака. Заедно с родителите си живее в малкото село Крепча, откъдето всеки ден се свързва по Скайп с петимата си треньори, благодарение на които държи ума си буден.

Какво пренареди пандемията в твоя живот?

Може би най-неприятната промяна е тази, че не съм участвала в състезания от няколко месеца, не е ясно кога отново ще участвам и също така шахматната олимпиада в Москва е отменена за 2021-ва. В момента всички сме на дистанционно обучение и на мен ми остава повече време да тренирам. Спазвам мерките за сигурност и съм вкъщи по цял ден.

Ако приемем, че на шахматната дъска фигурите с корона са най-важни, кои са най-важните на твоята житейска дъска?

Семейството ми винаги е на първо място. Това са хората, които са до мен и ме подкрепят. Те са най-важните фигури в моя живот.

Къде намираш утеха и вдъхновение в последно време?

Няма да ви изненадам – в шаха. Напоследък чета и изучавам в детайли шахматни книги на известни шахматисти. Световните шампиони винаги са ме вдъхновявали, защото ми дават посока на размисъл и изграждане на стратегии в моята игра. Когато разглеждам техните партии, разсъждавам над ходовете им и стратегията им за победа.

Има ли човек, срещу когото те е страх да излезеш на шахматната дъска?

Не. Аз обичам шаха и всяка партия ми доставя удоволствие. Не играя срещу човека, а срещу фигурите. Няма значение кой е противникът ми, аз оставям душата си във всяка партия.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР