Книжно ни е!

Читателският клуб на EVA

Адриана Попова 22 August 2020

Всичко българско и родно

Васил Панайотов, онзи татуиран мускулест тип, който беше написал „Убиец“, хвърля своята „Сянка“ върху лято 2020. Това е най-съкровеният му роман (ИК „Сиела“), защото е посветен на сянката на душата му – покойния бултериер Хамър. Разказ за пътя на един мъж между смъртта и живота в компанията на безусловната бултериерска любов.

Седемте разказа на Дого Танкарт – зад псевдонима се крие българин – ни отвеждат във всекидневието на 7 жени в 7 различни точки на планетата. Всички те са водени от чувствата, а това често има фатални последствия. „Закърнели сетива“ е издадена от „Лемур Букс“.

В „Софийски разкази“ (ИК „Колибри“) – подбрани от проф. Милена Кирова, 30 на брой, ще преоткриете Вазов, окото му на репортер, чувството му за хумор и умението с един щрих да изгради образ. Писателят обичал да се разхожда из улиците на новата столица и да разбутва с лакти тълпата, насъбрала се около поредната разправия. Един ден станал свидетел на семейна драма – млада селянка е избягала от мъжа си, който е дошъл да си я прибере без оглед на средствата. Вазов не нравоучителства, но съчувства. Знаехте ли, че е феминист?

Специално издание

Две книги, които са за ценители, които откриват нови светове, оригинали на фона на толкова много подобия на литература.

„Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс (издателство ICU) започва с ужасяващо убийство на 16 души, но не правете грешката да я сметнете за трилър. Една майка бяга със сина си от отмъщението на наркокартел в Мексико с надеждата да се прехвърли в обетованата земя на емигрантите, в Съединените щати на Америка. Невероятно пъстра, вълнуваща, завладяваща с реализма си картина на Мексико и на подгонените от терора на картелите и бедността хора от Латинска Америка.

Олга Токарчук ни спечели с романа си „Бегуни“, спечели и Нобелова награда за 2019 година, а сега от ICU ни подаряват в превод от полски на Силвия Борисова „Карай плуга си през костите на мъртвите“. Трилър, мистерия, хроника на екологични престъпления, философски размисли за същината на живота и почит към английския поет романтик Уилям Блейк.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР