Лятото означава Халкидики

Ще „крадем“ всеки възможен миг, за да сме там

Любомир Василев 11 August 2020

Лято. Границата с Гърция. Като посветена в добре пазена тайна, опашката от автомобили с прикрепени сърфове на покривите, каравани с велосипеди отзад и рейсове с уикенд туристи търпеливо чака да преминe от другата страна, предвкусвайки насладата от всичко предстоящо, всичко, което е карало хората да мечтаят през изминалата дълга зима.

Сините дървени столчета, забити в пясъка пред таверните, варосаните в бяло фасади на къщите с цъфнали червени цветя по прозорците – за никого не е тайна, че отдавна сме в плен на гръцката туристическа легенда, а за мнозина лятото означава просто Халкидики.

С повече от 500 км плажна ивица, зашеметяващи гледки и мирис на средиземноморски бор, трите ръкава на полуострова са най-доброто място за почивка в Северна Гърция, а с уникалната си природа – може би и в цяла.

Вече отдавна минали границата, оставили Солун някъде зад гърба си, на моста на Неа Мудания пътищата ни се разделят. Тук собствениците на вили и любителите на по-шумната ваканция се насочват към приятелската Касандра, „най-яростните“ кемпери и по-алтернативните завиват към Ситония, а тези, които жадуват за повече мир, вече са се отделили през планинския маршрут до Урануполи и Амуляни.

На Халкидики има предложения за всички вкусове, стига да знаете къде да ги потърсите. И докато собствениците на многобройните таверни и ресторанти с надежда очакват туристите от съседните балкански страни, пряко отговорни за физическото им оцеляване, на нас не ни остава нищо друго, освен да помислим за нашето ваканционно приключение, отсявайки най-добрите места за хранене, за да се насладим на добрата и автентична кухня и да не си развалим прекарването с купено от съседния супермаркет дза-дзики или „прясно замразени“ калмари.

Намиращият се в началото на Касандра, в малкото селце Неа Потидея, рибен ресторант „Марина“ безспорно е място, което не разочарова.  Постоянното добро качество на храната и обслужването е негова емблема  от години. Изборът на прясна риба е впечатляващ.

Малко по-надолу на същия ръкав в селцето Криопиги се намира „Тризони“ на моя дългогодишен приятел Стериос. Това е другият задължителен ресторант тук. Продължавайки невероятната семейна традиция, запаленият гмуркач и харпунист Стериос е сред причините тук да ядете едни от най-добрите и пресни риби въобще. Ще се влюбите в прекрасния двор, пълен с дървета, декориран с морски камъни и естествени елементи, а тартарът от риба тон и халвата с топка портокалов сладолед са просто задължителни.
Всеки ден към два следобед появата на местния вятър Бокадура ни отвява в ресторант със същото име на втория ръкав на полуострова. Там семейството грижливо пази рецепти на специфични традиционни домашни ястия, които не бихте могли да опитате никъде другаде.

Никити е селцето с най-много кулинарни предложения в района, но тук без колебание ви предлагам ресторант „Арсанас“, където със собственика Михалис ме свързва дългогодишно приятелство, скрепявано с много карпачо от риба тон и домашно ципуро. Когато някой наистина обича работата си, винаги си личи.

Недалеч в малкото пристанище на Ормос Панагияс, ресторант „Аристос“ е любимото ми място там. Усмихнатият собственик не би се поколебал да ви заеме колата си, за да отидете до близката поликлиника в Агиос Николаос, ако случайно сте си уболи крака на ръждив пирон (това е история от личен опит). Но мястото е прекрасно най-вече за посрещане на залеза на маса, пълна с отлични ястия.

Отивайки в рибна таверна „Панос“, на няколко километра от Неос Мармарас, в една от най-красивите зони на Халкидики след Порто Карас, получаваш удоволствие за всички сетива. Освен безупречно прясната храна и успокояващата гледка на тихите води на залива, където ресторантът се намира, миризмата на средиземноморски бор е толкова наситена, че те кара да изпълваш дробовете си отново и отново. Самият Панос е запален рибар, което е и гаранция за винаги пресния улов тук.

Хотел „Екиес“ е място, където ще усетите магията на природата по незабравим начин. Тук всеки детайл е доведен до съвършенство и е в хармония с нея. В него се намира ресторант „Къщата на дървото“. Той е само с няколко маси и те наистина са разположени в короната на дърво. Ресторантът е специализиран в така наречения private dining и е изцяло поверен на известния гръцки шеф Димитрис Пампорис. Тук получавате деветстепенно сет меню, което всяка година е различно и се допълва, вдъхновено от разнообразието на гръцката кухня. Димитрис работи с  визия да модернизира кулинарните изкушения на Гърция, използвайки местните продукти и въображението си.

Накрая, но не и по значимост, препоръчвам намиращия се на границата между човешкото и божественото ресторант „Критикос“ в градчето Урануполи. Докато мъжете се готвят за пречистващ преход към Атон, оставяме жените безмълвни като в храм на прекрасната храна в едно от наистина най-добрите заведения на полуострова. Към задължителната салата от морски таралеж непременно прибавете и емблематичното за ресторанта талиатели с местни омари.

И когато лятото според календара вече е свършило, Халкидики все още ще е облян от слънце, водата ще е по-топла от всякога и ако има нещо сигурно, то е, че ще „крадем“ всеки възможен миг, за да сме там.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Marina - marina-fish.gr
Trizoni - +30 2374 051945
Boukadoura - boukadoura.gr
Arsanas - +30 2375 023235
Aristos - aristosrestaurant.eu
Panos - +30 2375 072381
Treehouse - ekies.gr/food-drink/treehouse/
Kritikos - okritikos.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР