365 вида бакаляу, плюс още един. А какво е това?

Грета Петрова за Порто, какъвто туристите не могат да видят

Лилия Илиева 21 August 2020

За всички, които не знаят какво е бакаляу, ще обясним – това е риба треска и португалците я обожават. Имат 365 рецепти за приготвянето й, или за всеки ден от годината, според Грета Петрова – пиар, а във високосни години като 2020-а рецептите са 366.

Пътят към португалския град за Грета минава през Будапеща и през чаша порто може би. Там по време на обучението си по „Еразъм“ тя среща приятеля си Бруно. Той я кани на събиране с други португал-ци и й казва: „Сега ще опиташ вино Порто“. Сервират й го в чашка от около 50 милилитра. Грета отпива сериозна глътка, питайки се наум кой поднася вино в такива миниатюрни количества, и отговорът леко замайва главата й. Питието се оказва силно, концентрирано и много повече напомня ликьор. Дали то е причината да се влюбят с Бруно, не знаем, но след обучението им той идва в България и след това я води в Порто.

При първото й пътуване преди седем години популярната дестинация за туристи в Португалия е Лисабон. Порто е малко познатият град на север, където е по-хладно и по-дъждовно. В края на юни – началото на юли, когато Грета попада там за първи път, температурите са около 20–25 градуса и леко вали. Не става много за плаж. Дори през август водата в океана е между 18 и 20 градуса. За разходка обаче е приказно.
Рибейра

„Гледката, която най-много описва Порто за мен, е Рибейра. Това е крайречната зона“, обяснява тя. Градът е разположен на хълмове и до нея се стига по тесни калдъръмени улички с магазинчета, в които артисти продават свои произведения. Докато се разхождаш, пред очите ти постепенно се разкрива гледката към реката и към известния мост „Дом Луиш“, строен по проект на Густав Айфел (архитектът, автор на Айфеловата кула), а по водите й плават баркуш рабелош – лодките, които някога са пренасяли порто.Дом Луиш

По-авантюристично настроените минават по високата част на моста и се наслаждават на прекрасната гледка към града и към хълма отгоре. От едната страна е Порто, от другата – градчето Вила Нова джи Гая. По моста минава и метрото, а в подножието му е най-оживено. Можеш да седнеш и да изпиеш коктейл или сангрия.

Ако прекосиш от другата страна, в Гая са избите, в които се произвежда Портвайн (другото име, с което е известно ликьорното вино) и правят винени турове. Можеш да опиташ всички видове Порто – не само типичното червено, а и розе, и бяло. Портвайнът между другото си акомпанира със сладко, например с десерта Пащел де ната, който прилича на малка бутерка с крем карамел.   Бакаляу

„За мен Порто е уютен град, с усмихнати хора и уникално вкусна храна“, казва Грета. Любимата местна риба е треска, или както я наричат – бакаляу. Твърдят, че  за всеки ден от годината имат различна рецепта за приготвянето й. На мен любима ми е Бакаляу дорадо, тоест Златисто бакаляу. Майката на моя приятел го прави. Рибата се готви с картофи и маслини и става много вкусна. Сервира се с вино Верде, тоест зелено. То е много приятно, леко газирано, напомня просеко, но с по-специфичен вкус.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР