Рецептите на шеф Васил Апостолов

Андалуско гаспачо с инфузия от босилек и крушов пай с ванилов сос

28 July 2020

Ресторант My Choice в Симеоново е с подновен интериор в закритата част с впечатляващи осветителни рингове, които създават хармония между модерност и уют. Отвън посетителите могат да се настанят в елегантна и безупречно поддържана градина с декоративен басейн.

Главният готвач шеф Васил Апостолов е минал през всички нива на готварската професия, учил се е от топготвача на датската кралица Йеспер Ларсен. Новото меню в My Choice – Симеоново, е стъпило върху добрите кулинарни практики: качествени продукти, обработка на място, здравословни рецепти и елегантни аранжировки. Акцент е т.нар. храна за споделяне – разядки, които са подходящи за двойки, приятелски и семейни компании, като хумус, кьопоолу с артишок, картофени кюфтенца с веган майонеза, катък с песто от чесън и орехи. Специално за децата са разработени здравословни предложения като „пържени“ сладки картофи, които в действителност са печени, и също печено пиле с корнфлейкс. Консултант на менюто е завършилият университета на Пол Бокюз във Франция Виктор Тонков.

Андалуско гаспачо с инфузия от босилек
За 4 порции

Необходими продукти за гаспачото: 1 кг домати; 1 скилидка чесън, обелена и нарязана; 2 филии хляб; 6 с.л. зехтин; 3–4 пресни листа босилек; сол и бял пипер
За кондименти: 100 г краставица; 1 червена чушка; листа босилек за украса; крутони

Начин на приготвяне: Започнете с инфузията от босилек. Загрейте зехтина до около 45 градуса. В стъклен съд поставете накъсаните листа босилек и залейте със затопления зехтин. Оставете на тъмно и хладно място за около 1 час. След това прецедете, за да отстраните босилека.

Докато изчаквате инфузията да изстине, направете гаспачото. Накиснете хляба в преварена и охладена вода. Обелете доматите и ги изчистете от семките. Блендирайте ги заедно с чесъна, добавете изцедения хляб и блендирайте отново. Ако сместа стане прекалено гъста, може да добавите още вода. Овкусете със сол и пипер.

В купа за супа поставете готовото гаспачо и отгоре го полейте с малко от инфузията от босилек. Нарежете ситно краставицата и чушката. Сервирайте ги като кондименти заедно с крутоните.

Крушов пай с ванилов сос 3 порции

Необходими продукти:  За пая: 2 круши – обелени, изчистени от семките и нарязани на кубчета; 2 яйца; 2 с.л. брашно; 100 г захар; 150 г прясно мляко; щипка ванилия; 20 г филиран бадем; 4 алуминиеви форми за крем карамел
За ваниловия сос: 200 г прясно мляко; 50 г захар; 2 жълтъка; 1 с.л. брашно; щипка ванилия
За малиновия сироп: 50 г малини; 1 с.л. захар;  5 с.л. вода

Начин на приготвяне: Започнете с подготовката на сиропа, като поставите 50 г малини, 1 с.л. захар и 5 с.л. вода на котлона, докато се разтвори захарта. Изчакайте да изстине малко и пасирайте сместа.

За пая първо разбийте в купа млякото със захарта. В друга купа разбийте яйцата с брашното и добавете млякото със захарта. Добавете щипка ванилия и смесете всичко.

Намажете формата с масло и я поръсете с филирания бадем, така че да
полепне добре по стените на формата. Поставете вътре нарязаната круша и отгоре залейте с готовата смес до половин сантиметър от ръба на формата. Изпечете десерта в предварително загрята фурна с намален вентилатор при 170 градуса за 20–25 мин.

За ваниловия сос смесете млякото и захарта и го кипнете на котлона, докато захарта се разтвори. В съд, подходящ за топли съставки, разбийте жълтъците с брашното и ванилията. Добавете млякото на тънка струя към яйчената смес. Върнете я на огъня и я бъркайте до получаването на кремообразна смес.

При сервиране поставете соса на дъното на чинията, след това отгоре сложете готовия пай. Гарнирайте със стръкче прясна мента и капки от малиновия сироп.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР