Красивото остаряване е дисциплинирано

Хармония в остаряването – вече знаем, че има правила кога, в какъв обем и какви методи да прилагаме, включително и в какви граници, за да не се случи познатото „заиграване“ с процедури за красота

Люба Вангелова 29 August 2020

Напоследък естетичната медицина се развива не със стъпки, а със скокове, благодарение на космически технологии, с които лесно може да бъдат преминати много граници. Но тайната на вечната младост и до днес не е открита.

Социалните медии продължават да ни плашат със снимки на красиви лица, но с неестествени и понякога хипертрофирани черти. И въпреки че големите устни и скули отдавна са антитенденция, млади и по-възрастни жени все още кардинално променят външния си вид. Наблюдавайки обаче с възхищение как остаряват звезди като Кейт Бланшет, Тилда Суинтън, Джуди Денч, Изабела Роселини, Мерил Стрийп, ни става все по-интересно да научаваме как да запазим красотата и младостта си (колкото и парадоксално да звучи) на всяка възраст.

„Красивото остаряване“ най-накрая се превърна в тенденция!
Гореизброените дами са доказателство, че остаряването е красиво. Вероятно тяхното се случва не без помощта на специалисти по естетична медицина, но с важно условие: остават подобни на себе си, достойни... и малко по-млади за годините си. Именно това „малко“ е важният момент. Ето я златната среда, която има шанс да бъде постигната от всички с адекватна самооценка и майсторска работа на грамотен специалист.

ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА КРАСОТА НА ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ И ТЕЗИ, КОИТО Я СЛЕДВАТ

Днес в научния свят доминира идеята, че остаряването е програма. В момента, в който организмът ни спира да расте – около 25-годишна възраст, когато окончателно е формирана префронталната кора на главния мозък – то започва.

Лицето ни остарява неравномерно, при това промените засягат не само кожата ни, но и подкожната мастна тъкан, мускулите, връзките, костната структура. Появяват се маркерите на възрастта – намаляване на тургора на кожата, промяна в цвета й, „плаващ“ контур, дефицити в обемите в определени области и други. За да минаваме грамотно през годините на остаряването си, трябва да обръщаме внимание на тези маркери и, независимо от домашните грижи за красота, недопустимо е да пренебрегваме професионалната помощ на дерматолог и козметолог.

С напредването на годините ни това се превръща в приятна необходимост. Но е важно не просто да се консултирате със специалист, а да откриете „своя“ лекар. Той ще ви помоли да му донесете снимки от младостта си и даже от други години на живота ви, за да се запознае с лицето ви и да има възможност хармонично да подчертае индивидуалната ви красота, деликатно да коригира възрастовите изменения по лицето.

ОСТАРЯВАНЕТО БОЛЕСТ ЛИ Е?

Възможността за забавяне на остаряването е клинично доказана. Така смятат много лекари, биолози и трансхуманисти – хора, които се стремят да живеят дълго и разчитат на вечна младост. Футурологът Хосе Кордейро (съветник към ООН по въпросите на промишленото развитие, лектор в Силициевата долина и в редица университети в Япония) твърди, че има два вида безсмъртие: цифрово и биологично. Според него технологиите в двете направления се развиват много бързо, а учените вече знаят как да подмладяват клетките в организма: „Нобеловата награда за медицина през 2012 г. бе присъдена на учен, който взе стара клетка, промени четири гена и възстанови младостта й. Т.е. вече е факт: можем да контролираме възрастта с помощта на генетиката“ (цитат от интервю за руския сайт dp.ru, Деловой Петербург). Представете си само: сега може да сте на 40, но след още толкова години да се чувствате на 20. Технологиите за генетично редактиране могат да позволят истинско подмладяване на организма. А вероятно такива ще имаме на разположение след около 15 години. Дотогава най-важната ни задача е да съхраним тялото си в колкото се може по-добро състояние – все пак трябва да има здрава основа, за да се върнем към нея.

Не забравяйте за добрите стари начини да съхраните младостта си:

• Движете се повече! Според повечето изследвания хората, които водят заседнал начин на живот, остаряват по-бързо.
• По-малко захар! Храни като ядки, нар и ягоди съдържат съединението уролитин А, което стимулира гените, забавящи възрастовото отслабване на мускулите.
• Не се изнервяйте! Учените са доказали, че стресът стимулира активността на гена, който отключва механизма на стареенето по-рано от обичайното.

ВРЪЩАМЕ СТРЕЛКИТЕ

Съвременните техники позволяват да коригираме измененията, свързани с възрастта, без да променяме външния си вид – оставаме себе си, но изглеждаме много по-добре. Такива са например апаратните процедури за съхраняването на младостта и красотата, които не налагат дискомфорт и възстановителен период. Богатият арсенал от подобни процедури позволява на лекарите да предложат индивидуален план за преобразяване на всеки пациент. Това дава възможност все повече хора да са доволни от външността си и уверени в себе си. С помощта на апаратни процедури днес лесно се лекуват проблеми като акне, разширени кръвоносни съдове, неравен тен, разширени пори, отпуснат контур – ефектът е като след Photoshop. Три процедури годишно позволяват да качите снимка в Инстаграм с хаштаг #nofilter. Лазерното подмладяване също е част от арсенала на специалистите. Различните дължини на вълните позволяват ефективна работа не само в различните зони по лицето, но и на различни нива в кожата. И отново без нужда от възстановителен период. Пластичните операции за лифтинг на овала днес са заменени от ултразвукови технологии. Инжекционните процедури са все по-застъпени в ритуалите за подмладяване – причина за това са доказаният им ефект и безопасността им. Приложението им помага за подобряване състоянието на кожата, за хидратирането, за лекуването, не само за маскирането на недостатъците. Като цяло резултатите от инжекционните методики са великолепни.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР