Браян Чески от бодибилдър до рисков милиардер

Всички се вълнуваме къде ще прекараме лятната почивка на 2020-а и въобще ще има ли такава във формата, който познаваме. Породената от Ковид-19 криза засегна сериозно една от най-използваните от нас платформи за онлайн резервации – Airbnb, която днес се намира в почти толкова затруднено положение, колкото в първата година от създаването си

Невена Дякова 24 July 2020

Не познавам милениал, който поне веднъж да не е ползвал услугите на Airbnb. Защото профилът на този бизнес модел се вписва чудесно във всички изисквания на поколението. Предоставя свобода, разнообразие и възможност да наемеш за кратко дом, разполагайки със страхотен апартамент в многомилионен град, който иначе трудно би си позволил. С други думи, алтернатива на стандартната и изпълнена по калъп хотелска стая, която вероятно би намерил за същата сума на вечер!

Първото си Airbnb наех преди няколко години в Париж и неговата грациозна автентичност ме влюби в услугата. Толкова бях щастлива, че мога да живея като истинска парижанка за седмица! В дом, чийто заден двор бе заграден от многовековна тухлена стена, подът – покрит с фино дюшеме… бях напълно запленена от възможността да оставя куфара си във вградения му бял гардероб с варосани стени, а после да разлистя наредените до тавана книги на малката ретро масичка до креслото. Магия! Не мога да пропусна факта, че атмосферата на апартамента, в който попаднах, се дължеше в голяма степен на усилията и вкуса на гостоприемния аниматор Жулиен, който отскоро отдаваше имота си в платформата. Изглеждаше страшно неопитен в това, но беше невероятно мил, показа ни всяко кътче, всяка хавлия, всеки уред… на средно добър английски.Но по-важното, посрещна ни в 11 вечерта, въпреки че бе делничен ден и със сигурност щеше да се чувства много по-добре в комфорта на основното си жилище.

Airbnb, разбира се, има и друго, много по-бизнес ориентирано лице от частния случай на Жулиен и неговия втори, излишен дом. За много притежатели на имот, отдаван в платформата, това е солидна възможност за доходи, а за десетки други лица и цели фирми, поддържащи подобни апартаменти, вече е добре изграден бизнес… който, уви, макар и онлайн базиран, претърпя най-големия удар в своето почти 12-годишно съществуване.

„Airbnb се намира в най-лошата от лошите ситуации“, коментира наскоро пред The Guardian финансовият анализатор Ричард Холуей застоя на компанията в условията на пандемията от Ковид-19. Повод за статията, която разнищва набързо рухналия бизнес модел на платформата, е качено в Туитър видео на един от 700-те хиляди хоста в Airbnb, които се оказаха с отменени резервации в периода 13 март – 31 май. Милиони по всяка вероятност са загубите за тях, след като CEO-то Браян Чески реши да върнe парите на всички потребители, направили заявка в гореспоменатия период.

„Не бихте имали империята, която изградихте, без нас! Това са нашите домове във вашата платформа, нашите лица на милиони обяви за наем. Нашата душа, която прави магията на мястото…“ и други заявления в подобен патетичен, на моменти сякаш пародиен тон, които обрисуваха Браян и високопоставените служители в Airbnb като алчни, богати и гадни хора от Силициевата долина, които са забравили откъде са тръгнали. Хора, чието лично богатство се оценява на 4 млрд. долара, едва ли имат нужда от адвокат в мое лице, но е добре да погледнем монетата от двете й страни. Малко след като обяви обезпечаването на резервациите, Чески отдели 250 милиона долара, за да върне до 25% от загубите на редовните Airbnb „хазяи“, а за т.нар. суперхостове добави още 10 милиона допълнителна помощ. Важно е да кажем също, че „лошите момчета“ от Сан Франциско (Airbnb е базирана в града, б.р.) се отказаха да получават заплата в рамките на шест месеца, а най-високопоставените служители останаха с наполовина намалени възнаграждения за същия период.

Драматичният обрат за прогресивно растящата Airbnb, която тази година трябваше да се превърне в публична компания и бе оценявана на 42 милиарда долара, със сигурност е изпотил създателите й, но те познават трънливия път на успеха и вече са минали „през ада“ на това да останат в играта. И то повече от година, преминала в значителна битова нищета, постоянни спънки и дългове в размер на 40 хиляди долара, натрупани от няколко кредитни карти, които Браян Чески събира в буркан, по същия начин, по който децата слагат четвърт долар в прасе касичка.

В средата на извънредното положение успях да изгледам шестте сезона на култовия Silicon Valley на HBO – шедьовър, който отразява добре реалните, на моменти абсурдни страни от битието на няколко инженери от Долината, изкласили от стартъп до Unicorn* компания… което винаги, ама винаги сблъсква с това някой да хареса, оцени и даде пари за идеята ти. И все пак там Ричард, главният персонаж в сериала, бе техническо лице и имаше невероятна, ултрапрогресивна концепция за революционна компресия, а Браян… CEO-то на Airbnb, няма почти нищо, когато започва, освен 1000 долара в банковата си сметка и диплома за дизайнер от RISD (Rhode Island School of Design).

Любител хокеист, студент в арт академия, момент, който баща му посреща с резерви и насмешка, в един етап активен бодибилдър, днес милиардер, Браян Чески обича да казва, че живее няколко живота, в които е имал възможността да бъде много различни неща и рядко е НЕверен на себе си.

Когато решава, че ще учи дизайн например, родителите му не са във възторг от идеята и го карат да се закълне, че след обучението си ще си намери „нормална работа със здравни осигуровки“ и  няма да живее в мазето на къщата им в Upstate Ню Йорк. Не съжалява обаче за избора си, защото в RISD подходът към обучаващите се е: дизайнерът е човек, който може да промени средата около себе си, както и целия свят. „Това ми се струваше абсурдно в онзи момент – казва Браян, – с оглед на произхода ми. Никой никога не ми беше казвал, че задачата ми е да променя света. Учеха ме точно обратното, да се впиша в него. Да бъда кротък, смирен, да спра да рисувам, да си драскам в тетрадките, да съм по-внимателен, да си пиша домашните – да бъда конформист.“ Там Браян среща и човека, с когото няколко години по-късно ще основат Airbnb – Джо Гебия. В деня на дипломирането им той почти пророчески му казва: „Някой ден ще създадем нещо заедно!“. Браян обаче първо се връща в мазето на родителите си, където, за радост на баща си, не остава дълго.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР