Марина Войкова: Мечтите са двигател на успеха!

Съвсем наскоро Мис България 2015 успя да сбъдне Fashionism – добре обмислена бизнес мечта, събрала в едно креативността на цяла плеяда професионалисти в модната сфера

Невена Дякова 10 July 2020

В началото на миналия декември най-красивата българка за 2015 година стана майка на момиченце с артистичното име Алегра. Да има семейство винаги е било приоритет в живота на Марина... Да, един от най-успешните модели у нас е от жените, които не се притесняват да сложат работата на пауза в такъв момент. Нито пък се страхува, че отглеждането на дете ще я отдалечи от кариерните амбиции.

С право можем да кажем, че днес тя се справя еднакво добре и в двете си роли – на майка и бизнесдама. Второто си „дете“, появило се на бял свят няколко месеца след малката й дъщеричка, Марина нарича Fashionism – единствената агенция в България, благодарение на която всеки бизнес или индивидуален клиент може да създаде своята фотосесия с екип от професионални модни артисти.

За полета на мечтите, за усилията по пътя към реализирането им, за целите и проектите, които я окриляват днес, Марина разказа ексклузивно за EVA.

Платформа за модни фрийленсъри, която предоставя на бизнеса контакт с най-добрите в сферата – как се реализира подобно начинание в страна като нашата?

Много клиенти, с които съм работила като модел през годините, са изпитвали големи трудности, когато са осъще-ствявали свой проект. Събирали са много добри артисти, но резултатът не е бил очакваният. Сформирали са екипи в социални мрежи, където не може да се види цялото професионално портфолио, изграждали са концепция, която не може да бъде постигната от артистите, а накрая избраният от клиента екип не успява да сработи като единен механизъм - всеки има различно темпо или стил на работа.

Ето къде се появява Fashionism. Когато някой бизнес или индивидуален клиент има нужда от професионална сесия или видео, ние организираме целия снимачен процес - от първоначалната комуникация с клиента, през избора на екип, изграждането на концепция, която е на 100% изпълнима и одобрена от нашия клиент, както и от артистите, до осъществяването на проекта.

Ти си бивша Мис България, дългогодишен модел... какво от твоя опит ще приложиш, за да избегнеш дефектите на системата или пък да подобриш процеса на работа?

За мен най-важното е предварителната организация на процеса. Преди да отиде екип на снимачния ден, много преди да настъпи самият снимачен ден, сме подготвили цялата логистика. Знаем колко кадри ще заснемем, какви са визиите, имаме референтни кадри, подготвили сме необходимите материали (ако има нужда да се купят предварително) за всеки кадър. Fashionism дава структура и концепция на своите клиенти, защото познава изключително прецизно целия екип от артисти, следователно помага на клиента да селектира точно този екип, който работи най-добре в конкретната модна сфера. Ние менажираме процеса от самото начало, изграждаме дори концепция, ако клиентът няма такава. Нека сме реалисти - когато си в платформата и видиш черно на бяло работата на артиста, разграфена по категории, вече лесно можеш да разбереш как твори той и съответно да нямаш притеснения зa крайния резултат.

Стартирахте през март, имате ли вече проекти в развитие? Разкажи ни за най-интригуващите от тях.

Имаме доста проекти, по които работим. Може би един от най-приятните скорошни такива е съвместната ни инициатива със силна социална ангажираност – „За теб“, фотосесия с лица като Александър Кадиев, Глория Петкова, Ивелина Чоева, които позираха пред наш екип с послание срещу насилието над жените.

Възможно ли е фотограф, фризьор или гримьор, който не е част от началния екип на сайта, да кандидатства през платформата и да предлага услугите си през нея?

Разбира се! Всеки, който желае, може да се възползва от възможността да бъде сред нашите артисти. Важно е да знае все пак, че правим много внимателен подбор и това личи от високото ниво на всички в платформата. Затова и можем да гарантираме на клиентите си абсолютно задоволителен резултат при заснемане на проекта.

Съществуването на подобна мрежа от контакти и услуги със сигурност би подобрило рекламните кампании. Как по-точно Fashionism ще гарантира на клиентите си безупречен резултат?

Преди да започнем работа с клиент, разговаряме подробно какво точно търси като резултат. Обмисляме заедно какви са опциите за реклама на продукта, а след това или ние селектираме екипа, който ще заснеме проекта, или оставяме на клиента сам да разгледа платформата и да избере артистите, с които иска да работи. Засега най-успешно реализирана остава фотосесията, в която ние предлагаме няколко варианта за екипи, а клиентът избира измежду тях най-подходящия като стил. Отново подчертавам, че събираме професионалисти, които имат еднакъв почерк на работа и които са специализирани в заснемането на специфичните кадри.

Съществува ли концепция, която винаги следвате при подготовката на даден проект?

Имаме определен стил на работа, който винаги следваме - получаваме запитване за фотосесия, разбираме нуждите на клиента, търсим екип, който е най-близък до концепцията, изглаждаме визията на проекта между всички участници в проекта, те я одобряват или доусъвършенстват и след това изпълняваме фотосесията. Клиентите, които сами намират артисти, много често остават разочаровани, когато видят крайния резултат, защото никой артист не би казал, че дадена работа не може да бъде изпълнена. Също така често пъти липсва комуникация с клиента, която да избистри всички нива на работа. Нашите артисти са професионалисти. Освен това всички те са добри в определена насока и ние взимаме предвид това.

Планирате ли да разширите дейността си извън рамките на страната?

Да, в две насоки - първо, ние имаме чуждестранни клиенти, които са свикнали да работят с агенции като нашата, и за тях е много по-удобно и по-сигурно да оставят цялата организация на агенцията ни. От друга страна, ние стартираме комуникация с чуждестранни агенции, чрез които работата на нашите артисти ще бъде показана и извън рамките на страната в техните платформи.

Колко дълъг е пътят между подготовката на дадена фотосесия и нейното реализиране?

Пътят е много дълъг. Преди да започнем работа по един проект, трябва да сме сигурни, че сме разбрали правилно нуждите на нашия клиент, както и какъв е търсеният финален ефект. Менажирането на цял екип, който да бъде на терен в определен ден и час, изисква много стриктна организация, защото нашите артисти имат постоянни ангажименти. Да не забравяме, че ние гарантираме получаване на целия заснет проект в обещаните срокове.

Наскоро празнува рожден ден в условия на карантина. Какво си пожела в личен и в професионален план?

Никога не съм имала по-смислен рожден ден, защото го отбелязах с моето семейство. Пожелах си много семеен уют и благоденствие. Когато съм щастлива в личен план, имам толкова много професионален заряд! Пожелах си и никога да не спирам да мечтая, защото мечтите са двигател на успеха.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР