Мода, кино… слава

Това е пътят на британката Аня Тейлър-Джой до върха, започнал като евтин филм на ужасите

Невена Дякова 28 June 2020

Снимка: getty images/guliver

Инстаграм профилът на Аня Тейлър-Джой изобилства с откровено моделски кадри и това не трябва да изненадва никого. 23-годишната актриса с английско-аржентински и още шотландски произход изгрява именно по повод нетипичната си, но страшно завладяваща и енигматична, както я описват мнозина, красота.

Историята на откриването й звучи като блудкава завръзка в треторазреден хорър, но е причина Аня да бъде там, където я виждаме днес – през изминалия месец в главната роля в новата адаптация по романа на Джейн Остин „Ема“, а от началото на април и в последния от поредицата филми X-men, където Аня играе една „много дръзка и несъобразяваща се с никого рускиня“.

Но нека се върнем в началото... Аня е на 13 и трябва да тренира ходене върху високи токчета, за да се справи с носенето им на парти. Решава, че ще разходи домашния си любимец – симпатична сиво-черна болонка, в квартала, и се устремява към похода на стилето обувките, които ще предопределят съдбата й.

„Вървя си аз и в един момент в главата ми се ражда безумната идея, че колата зад мен ме следи. Решавам да забързам ход и о, Господи, тя наистина ме следи. Хванах кучето под ръка и побягнах. Тогава прозорецът на автомобила се смъкна и някой ми подвикна: Ако спреш, няма да съжаляваш! Реплика досущ като в евтин филм на ужасите“, казва Аня. И въпреки че съветът й към всеки от нас е никога да не постъпва по този начин, тя се обръща. Оказва се, че този притеснителен, странен и особен момент е всъщност първата й среща с мениджъра на влиятелна модна агенция. Светът я забелязва, а киното е просто следващият естествено последвал етап от развитието й.

Преди да си подарите билет за новата артистична екранизация на „Ема“, вероятно сте гледали Аня Тейлър-Джой във „Вещицата“ и, редом с Джеймс Макавой, в трилъра на М. Найт Шаямалан „На парчета“, където актрисата преживява и първата си екранна целувка с шотландския актьор. Въпреки че днес филмографията на Аня е във възход, а няколкото водещи роли в продукции отварят нови врати пред нея, актрисата помни добре първия си отказ, който я потапя в сълзи, и то в продължение на седмици. „Не ме одобриха за ролята на младата Злодеида (в ролята Анджелина Джоли) в „Господарка на злото“. Това беше първото ми голямо прослушване за Disney и наистина си поревах за изпуснатата възможност.“

Всъщност Аня е доста придирчива по отношение на образите, които приема. Няма да я видите често в ролята на „нечия приятелка“, макар че се е случвало да приема такава.

За сметка на това хорърът, мистерията и филмите в епоха са нещо, което е като излято по калъп за физиката й и открива за Тейлър-Джой ниша, в която да се чувства едновременно удовлетворена и творчески провокирана. В първите дни от снимките на „Ема“ Аня е уплашена и силно респектирана от предизвикателството, което представлява лентата. „Ужас, истински ужас... изпитвах в началото, защото край мен бяха всички добре познати величия на британското кино, които следя от години“, споделя актрисата.

Притесненията й обаче, освен неоснователни, са напълно стопени от топлото, сърдечно и приятелско отношение на останалите членове на каста. И кой би допуснал, че Аня няма да се справи? Всичко в изражението й, в огромните й, почти анимационни очи говори за устрем и нестихваща мотивация нещата да се случат по най-правилния начин. Родената на 16 април 1996 г. актриса е зодия Овен, което обяснява описаното по-горе, а историите, които споделя за миналото си, като това, че решила да не навършва 15, преди да е целунала момче, само допълват картинката.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР