Ах, този силует!

Често, за да запазим младостта си, се концентрираме върху лицето, а тялото остава зад кадър. Но без него не може да бъде изграден цялостният ни образ. Тогава се замисляме как да си помогнем, за да изглеждаме хармонично

Люба Вангелова 16 July 2020

Когато заговорим за грижа за тялото, у повечето от нас веднага се появяват асоциации с ръчен масаж, обтривания, антицелулитни апаратни процедури и спа процедури. Но съществуват доста неинвазивни методи за корекция на фигурата, които позволяват максимално бързо да се решат много от най-разпространените естетични проблеми. Длъжни сме да признаем, че прекрасният им ефект се дължи на комплексен подход – подобряват качеството на кожата, активират обменните процеси и оказват положително въздействие върху нервната система. Но и без да е задължителен този подход, те успешно се борят със стопяването на мазнините и правят целулита по-малко видим. Кои популярни методи днес помагат за извайването на строен контур на тялото?

Боите ли се от инжекции?

Ако не, тогава може да се облагодетелствате от помощта им за тялото, не само за лицето ви. Инжекционните методи за поддържане красотата на тялото се делят условно на две части – работа с мастните отлагания и работа със структурата и качеството на кожата. За първата част се използват липолитици, а за втората – препарати, стимулиращи производството на колаген и еластин в кожата.

Липолитиците са помощниците там, където трудно могат да се справят други методи. Често се случва силуетът да е строен, фигурата да е стегната, но да се наблюдават ясно оформени зони с мастни натрупвания – гърба, под лопатките, зоните на коленете, бедрата, в зоната на бричовете, в предната част на коремната стена. Именно с тях може да се справят липолитиците. Разбира се, като цяло те не влияят на индекса на телесната маса и на структурата на телосложението, но позволяват да се премахнат локалните несъвършенства от един иначе хармоничен силует. Инжекциите с липолитици можем да разглеждаме и като алтернатива на липосукцията, но само за определени зони – чрез тях се въвеждат съответните коктейли от вещества само в подкожната мастна тъкан. Нормално курс за една такава терапия включва между 2 и 6 процедури, които се провеждат в интервал от 10–12 дни. И е нормално след всяка процедура да се появи леко възпаление, което отшумява за 2–3 дни. Разбира се, има и противопоказания, за които специалистът трябва да ви информира предварително. Освен това мастните натрупвания по тялото са в чувствително по-голямо количество в сравнение с тези по лицето, което превръща този метод в по-скъп и по-бавен.

В допълнение

Златен стандарт в борбата с мастните натрупвания по тялото днес е комбинацията между инжекционни и апаратни процедури. Ако например желанието ви е да коригирате коремната област, комбинацията с лимфодренажни апаратни процедури би имала доста по-изразени физиологични резултати. Опитът ви е показал (или предстои да ви покаже), че не става само с успешно „изтриване“ на мастните следи – трябва да работите и за подобряване качеството на самата кожа. Така че днес една-единствена процедура не може да бъде цялостно решение за корекцията на естетичен недостатък. Липолитиците разрушават напълно адипоцитите (мастните клетки), но е известно, че при възрастния човек се изменя техният размер, а не количеството им. Увеличението на обема се случва за сметка на разрастването на адипоцитите, които са останали в зоната. Затова, ако не промените хранителните си навици след тези процедури, ефектът няма да се задържи и резултатите скоро ще се заличат.

Технологията на помощ

Арсеналът на повечето естетични клиники днес включва разнообразен избор от различни апарати, способни да превърнат тялото ви в стегнато и подмладено.

Едни от най-резултатните и ефективни технологии за корекция на фигурата са радиочестотните, работещи в режим на ултрависоки честоти. Те въздействат на подкожната мастна тъкан, съкращават обема на подкожната мазнина и едновременно уплътняват и стягат кожата. Редуцирането на целулита и изглаждането на кожата е ефект, който може да наблюдавате след курс от 4 до 8 процедури с интервал от 1–2 седмици.

Друг клас апарати са с криовъздействие върху зоната с мастно натрупване. В резултат на процедурите с тях се стига до унищожаване на мастната клетка, т.нар. студена апоптоза (клетъчно разрушаване чрез охлаждане). На мястото с унищожените клетки все пак остават мастни клетки, които имат свойството да увеличават обема си, но без да достигат предишните размери. И все пак много е важно да знаете, че дори и да си мислите, че имате нужда, може да се окаже, че не сте подходящи за криолиполиза – изискването за провеждане на процедурата е „да има минимум 20 мм подкожна мазнина, измерена в кожна гънка в зоната“ (както споделя д-р Валентина Трачева в интервю на нутриционистката Надя Петрова за nadiapetrova.bg). Условието е да останем в здравословните граници на отслабването, тъй като тялото има нужда от мазнини в умерено количество. За криолиполизата също има противопоказания, които трябва да изясните предварително със съответния специалист.

Успешни за корекциите на тялото са и ултразвуковите технологии – и в режим на кавитация (чрез ултразвукова липосукция), и в режим на високо функциониране на ултразвука. Кавитацията е неинвазивна процедура, която се извършва веднъж на 5–7 дни, като отделната процедура трае около 20–30 минути. За видим и траен ефект е добре да проведете курс от 8 до 10 процедури.    

Ръце vs апарати

Все пак познатият мануален масаж е незаменим в процеса на корекция на тялото. Той стимулира циркулацията на кръвта и лимфите, благодарение на което ефектът от спортуването и прецизното хранене става видим. Най-добрият ефект обаче се получава при комбинация на масаж и апаратни процедури. На първия етап масажът е ръчен и с вендузи, а във финалния етап се включват и апаратни процедури. Комплексният подход включва намаляване на обема и количеството на мастните клетки (чрез липолитични методи), извеждане от тялото на токсините и отпадъчните продукти след липолизата (чрез дрениращи процедури), подобряване на кръвообращението в мускулите и в мастната тъкан за удължаване на ефекта (чрез масажи и козметика) и поддържане на постигнатите резултати.

Неразрушим съюз

Днес апаратите за корекция на фигурата комбинират няколко технологии, за да въздействат по различен начин в различни зони чрез различни процеси. По принцип комбинациите са радиочестотни технологии с ултразвукови, радиочестотни с инфрачервени, радиочестотни с охлаждащи, радиочестотни и магнитотерапия, радиочестотни и вакуумни. И абсолютно всички процедури и методики, предназначени за тяло, трябва да се комбинират и с лимфодренажни.

Важно: Всяка корекция на фигурата трябва да започва с консултация с лекар, който да установи възрастта, ендокринологичния статус и хранителните ви навици. Под внимание се взимат и локализацията на мастните натрупвания, които трябва да бъдат третирани. Преди да се предприеме работа по коригирането им, трябва да се подготви организмът за по-лесното извеждане на разградените мазнини, за да бъде безопасно за здравето ви.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР