Дивото зове

Тайната градина на Елина Кешишева оживява в парижка галерия

Краси Генова 13 June 2020

В Париж познават Елина Кешишева като талантлив фотограф, майка на прекрасната Таис (родена от брака й с прочутия френски фотограф Давид Белмер) и човек, влюбен до полуда в морето. То е и основната причина всяка година, родената в Бургас, Елина да се завръща за кратка лятна ваканция в любимата семейна къща в Червенка - един от районите в близост до къмпинг „Градина“.

Там са снимани и някои от най-поетичните й кадри – като корицата за албума на контрабасистът Георги Дончев и тогавашната му партньорка Анка Гот.

Преди година и половина Елина се завърна отново в България, но избра нетипичното за нея северно Черноморие. Причината – корица и модна фотосесия за списание Russh, в което се появява и Анка Гот. Почти филмови кадри, достойни за продукция на Лука Гуаданино. Приглушени цветове, поезия в кадъра и една толкова характерна за Елина сюрреалистичност са определящи стила й като фотограф. Въпреки че самата тя не харесва категоризирането или влизането в рамки, стилът й определено претърпя трансформации и еволюира до нещо, което бихме нарекли - нежно, но и сурово оглеждане в реалността.

Такива са и кадрите, включени в предстоящата изложба на Елина в Париж – „Диви етюди“, която представя създаденото преди две години арт пространство в сърцето на Париж – Maison Dentsu. Сред артистичните директори на концептуалната галерия е интимният партньор на Елина от много време – френският журналист и създател на популярния блог и платформа „Кабинетът на любопитните неща“ – Томас Ербер. Двамата с Елина работят по няколко запомнящи се проекта заедно, а един от тях успя да вкара провокативните й фотографии в прочутия френски хотел „Крийон“. Томас е автор на артистичната концепция и куратор на кадрите на Елина. Успоредно със съвместните им арт предизвикателства, тя продължава да снима модни фотосесии за списание Marie Claire, а кариерата й в тази посока менажира един от гигантите в индустрията – агенцията за таланти Talent & Partner. Последният й фотографски ангажимент е за априлския брой на френското списание Boycott, който трябва да се появи успоредно с изложбата на Елина в Maison Dentsu. Заради извънредното положение във Франция обаче, Елина и екипът на експозицията вземат решение да преместят премиерната дата на проекта в края на месец май. Официалното откриване е планирано в рамките на прочутия арт форум Paris Photo, а двумесечното продължение ще се случи в основното пространство на Maison Dentsu на улица „Риволи“ точно срещу „Лувъра“.

Диви етоди“ е резултат от натрупванията на Елина Кешишева в посоката на активно търсене на нов експресивен визуален език, който превръща кадрите й в живи картини. Интимност, наслагвания на цветовете и характерната за Елина сутрешна слънчева светлина, която придава загадъчност и усещане за приказка, съблазняват зрителя да попадне сякаш на тайно събиране на митични създания. От много години насам Елина търси тази посока и с настоящия проект показа не само, че е успяла да намери своята Обетована земя, но и че е готова да споделя откритието си.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР