Дарин Маджаров: УЧА СЕ на нови неща всеки ден

Новите 20

Краси Генова 01 June 2020

Защо учителите са важни фигури в живота на всеки човек и каква е причината от индивидуалистите да не стават добри лидери – отговаря създателят на популярната онлайн платформа за видеоуроци, който подкрепи училищата в кризата заради коронавируса.

Предай нататък е житейската мантра на мечтателя с име, което издава мисията му. Дарин Маджаров бързо намира решение за проблема на малката си сестра, която се затруднява с един от уроците по физика. Той е в Белгия, а тя в България – единственото възможно място за среща е онлайн пространството. Разбива трудния урок на части, разяснява и успява да постигне отлични резултати.

След известно време във Фейсбук започва да получава съобщения от съученици на сестра си, които му благодарят за доброто дело. Получавали отлични оценки и не се срамували, че не разбират материала. Така му хрумнала идеята да организира дарбата си в структура от видеоуроци, които да подпомагат децата онлайн. „Уча.се“ е добрата алтернатива, която подпомага образованието и в настоящия момент във време на криза, предизвикана от коронавируса.

Дарин е още един от героите на новото време, които вярват, че заедно можем повече. Защото само колективните играчи достигат до големите открития.

Кога и как ти хрумна да стартираш онлайн платформата „Уча.се“?

През 2012-а, тогава започнах докторантура в Белгия. По това време сестра ми беше 10-11-и клас в училище и от време на време ми се обаждаше и питаше за някои неща, по физика например. Беше отличничка, но все пак имаше нужда от малко помощ. Обяснявах по скайп, рисувах и тя разбираше. Когато обаче ми се обади с молба да разясним отново същото нещо само след седмица, ми хрумна да създам видеоуроци за нея. Тя пък ги показала на съученици, които започнаха да ми пишат във Фейсбук: „Брато, много помагат нещата, моля те, прави още. Всичко разбираме и изкарваме супер оценки!“. И така видях и разбрах колко е важно това, а и винаги съм искал да се върна в България и да се раздавам тук. Така взех решение да прекъсна докторантурата и да си дойда, за да развием „Уча.се“.

Кои бяха хората, които те подкрепиха и повярваха на идеята ти?

Учениците и учителите бяха хората, които повярваха в идеята. В началото това беше единственото важно нещо. Някои възрастни казваха: „Каква е тази глупост? Кой ще ти гледа тези видеа? Ти луд ли си?“ Но тези мнения нямаха никакво значение. Имаше значение мнението на учениците и учителите. Те казваха: „Супер е!“.

Защо образованието е важно за теб?

Една-единствена причина – искам да живея сред щастливи хора. Човек е щастлив, когато постига успехи по пътя, който е избрал. А човек постига успехи само когато има образование и умения. Тоест образованието стои в основата на това човек да живее добре и щастливо.

За разлика от твоята ангажираност и отдаденост на проекта, в Министерството на образованието, а и в училищата ситуацията е извън контрол. Много често сменят концепции, учебници, учители. Какъв е антидотът срещу тази институционална посредственост?

Аз мога да говоря само за себе си и за „Уча.се“. „Уча.се“ е пример как може да се подобри значително образованието. Ние сме предприемачи, които виждаме проблем и намираме работещо решение. Така смятам, че може да се подобрява всяка система. Защото, когато на човек му пука, търси по-добри решения за проблема.

Ти си от фамилия на учители, които са ти повлияли за формирането на твоята силно изразена гражданска и социална позиция. Обезцени ли се ролята на учителя в днешно време? Кой е твоят най-голям учител, а незабравим урок?

Ако някой не уважава и не цени учителите, го чакат големи трудности. Всички големи хора са постигнали успехите си, защото са имали през живота си един или няколко учители, които са ги вдъхновили. Не е нужно да сме професори по всичко. Важно е да се запалим по нещо и да си го преследваме! Аз се уча най-много от средата, която съм си създал. Живея сред супер готини хора, с които се забавляваме, но и се развиваме. Уча се всеки ден – винаги има някой, който да ти разкаже нещо през деня, което да те развие допълнително.

Много и успешни примери около нас доказват, че промените идват от индивиди, а не от групи. Но не е ли опасно времето на индивидуалистите? Защо колективното ни съзнание куца?

Добрите лидери никога не са индивидуалисти. Ако бяха такива, нямаше да имат последователи и никога нямаше да знаем за тях. Индивидуалистите не могат да постигнат нищо голямо.

Говори се много за пробойните в дигиталното общуване, в онлайн живота на съвременния човек, а ти насочваш цялата си енергия и сила в тази посока. Вечната война между човека и технологиите – как гледаш на нея?

Онлайн технологиите са средство, което помага. Точно както пералнята. Трябва ти да изпереш – пускаш я. По-добре е от това да переш на ръка. Така и с онлайн технологиите – често е доста по-добре и по-ефективно с тях. Лошото е, когато човек допусне не той да използва технологиите, а те да използват него.

Как обновявате платформата и смятате ли да увеличите капацитета й – с нови програми, сателитни платформи или какво е бъдещето за „Уча.се“?

Вече имаме над 16 000 видеоуроци и тестове по всеки предмет от 1. до 12. клас по официалната учебна програма. В момента правим нови поредици от видеоуроци, които развиват други важни умения у учениците – как да са добри лидери, да работят в екип, да правят презентации, как да свирят на китара, как да се грижат за околната среда и т.н. Това е изключително важно!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР