Виетнамски ескизи

Любомир Василев 16 June 2020

Хошимин, или Сайгон, както го наричат местните, е най-бързо развиващият се град във Виетнам. Прегърнал мотото, че животът никога не бива да бъде скучен, той се превръща в най-пулсиращата и одухотворена дестинация в страната. С население над 10 милиона жители, Хошимин се променя със скорост, изпреварваща и най-безразсъдните таксиметрови шофьори в града.

Бръмчене, бръмчене и пак бръмчене, независимо дали това е ревът на безбройните мотоциклети, почти постоянното откриване на барове и ресторанти или бъбривата природа на неговите обитатели, ободряващият шум на един бързоразвиващ се мегаполис те съпътства навсякъде. Не е изненадващо, че Хошимин излъчва младежка енергия. Повече от половината от населението му е под 35 години.

Този динамичен дух блести с причудливите модерни кафенета, иновативните ресторанти, модерните бизнес сгради, търговските центрове и визуално зашеметяващите нови мостове. Всъщност именно безграничната жизненост на града и уникалната виетнамска кухня са в основата на неговата привлекателност.

Когато мислим за виетнамска храна, представата ни е за сложни аромати и контрастни текстури. Едно от най-популярните ястия например е супата „Фъ“. Тя е с оризови нудли и говежди или пилешки бульон, къкри в продължение на часове, преди да бъде сервирана в топла чиния и поднесена с хрупкави зеленолистни и различни ароматни билки.

„Бан ми“ e традиционно ястие, обикновено със свинско месо и мариновани зеленчуци, поднесени в хрупкаво изпечена багета. Под влияние на френското колониално минало и традициите на съседните Китай, Лаос, Камбоджа и Тайланд виетнамската кухня обединява вълнуващите ястия, предлагани в тези страни, поддържайки собствена идентичност.

Кулинарната любовна връзка на Виетнам с прасето отдавна е установена. Нудли с кюфтета на скара и карамелизирано свинско са сред любимите ястия на нацията.

Square One е ресторант, който наистина впечатлява. Намиращ се в „Парк Хаят Сайгон“, той е в класацията на 20-те най-добри ресторанта, базирани  в хотели. Тук е мястото, където френската кухня среща Изтока. Храната се сервира в пищно декорирани сребърни съдове, проектирани специално за това място, което е под супервизията на френски шеф-готвач, вдъхновен от кулинарния гуру Ален Дюкас. Кухнята е тип „бистро шик“ и е точно толкова автентична, колкото би била, ако се намира в Париж. Шеф Сон отговаря за азиатската част от менюто. Тук задължителни са хрупкавите раци с меки черупки, със сушени скариди, чесън и червен пипер, както и канадският омар, приготвен в уок със сос от сушени морски дарове, аспержи, гъби, яйчени нудли и лют червен пипер.

Lai е китайски луксозен ресторант с уникална гледка към светлините на метрополиса, който представя автентичната кантонска кухня по модерен начин. В допълнение на изключителното дим сум меню тук сервират известната патица по пекински, която не бива да се пропуска.

The Deck е единственият по рода си ресторант, намиращ се на брега на река Сайгон. На 15 минути от центъра, до него може да се стигне по суша или с лодка. През годините елегантният ресторант многократно е награждаван като един от най-добрите в Азия. Главните готвачи създават менюто, включващо паназиатска фюжън кухня с акцент върху простотата. Тук може да намерите най-доброто телешко от Нова Зеландия, както и морски дарове, прясно доставени от остров Фу Куок.  

В Pizza 4P’s са най-добрите неаполитански пици в Хошимин, дело на японски готвач. Съвременният дизайн прави приятно впечатление, но качеството на пиците определено е това, което се помни. Хрупкавата тестена основа е с перфектна текстура. Освен класическите италиански рецепти като Маргарита и Куатро Формаджи, тук можете да намерите и японски, и индийски тълкувания като Терияки пица или пица Тика масала.

Cuc Gach Quan със своя леко хипстърски и винтидж дизайн, с рафтовете за книги, пълни с разкъсани романи, с виниловите плочи и с масите си от рециклирано дърво е глътка свеж въздух между лъскавите сгради на града. Собственикът архитект го отваря във френска колониална сграда и го оформя като виетнамски провинциален дом. В менюто се усеща носталгия по домашната кухня с еко привкус. Тук акцентите са дълбоко пържено тофу с лимонова трева и лют хрупкав лаврак със сос от пасирани плодове.

Хошимин е драматична среща между стари и нови култури, динамичен метрополис, съчетал богатство от древни храмове и традиционни пазари с небостъргачи и оживен трафик. Едно е сигурно – невероятната енергия на града ще ви спечели и ще ви кара да се завръщате.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР