Какво съветват специалистите по здравословен сън

eva.bg 07 June 2020

Има защо да се казва, че денят се познава от сутринта. Събуждането и стартът на новия ден са важни, но за много от нас разсънването е трудно, а умората и усещането за отпадналост продължават през целия ден.

Специалистите по здравословен сън дават 10 полезни съвета, чието следване ще ни даде както продуктивна сутрин, така и продуктивен ден, в който да се чувстваме бодри.

Спете на отворен прозорец

Оксфордски учени откриха, че понижаването на температурата в помещението допринася за здравия сън и бодрото събуждане. Когато тялото се охлажда, стресът намалява и следователно качеството на съня е по-добро. Освен това, когато помещението е богато на кислород, организмът се настройва бързо за продуктивност. Да не добавяме и че сутрешната подпухналост дължим именно на липсата на кислород в стаята.

Лягайте и ставайте в едни и същи часове

Когато заспиваме и се събуждаме в определено фиксирани часове, организмът ни се адаптира към естествения си „циркаден ритъм“, който често бива нарушаван от изкуствените светлини и всички останали мобилни устройства, които ни разсейват нощем и пречат на тялото ни да влезе в режим „почивка“. Наскоро биологът и професор от университета на Нотр Дам доказа, че спазването на подобен график за заспиване и събуждане поддържа здравето на всички системи от органи (например: мозък, сърце, черен дроб). Този начин на живот регулира и процесите в клетките. Когато нарушим графика на съня си, това влияе на психическото ни състояние и ставаме по-предразположени към депресии. Опитайте този метод и експертите ви обещават, че само седмица след спазването му ще се чувствате много по-продуктивни.

Пригответе закуската си предишната вечер

Нищо няма да ви мотивира така, както знанието, че на сутринта ви чака любимата ви закуска. Дори и да сте почитатели на прясно приготвените омлети и овесени каши, опитайте понякога да си направите закуска, която на сутринта можете да притоплите и да изядете, пиейки кафето си.

Създайте си любим сутрешен ритуал

Често след като се събудим, в главите ни вече се леят дългите списъци със задачи през деня. Но специалистите съветват дните ни да започват с релакс. Помислете си за нещо разпускащо, което бихте могли да правите, преди графикът да ви настигне. Дали това ще е разходка с кучето, лека тренировка, йога, слушане на мотивираща музика, или позвъняване на любим човек, решавате вие. Така всяко утро ще ви радва, защото знаете, че нещо хубаво ви предстои и то всяка сутрин.

Сменяйте мелодията на алармата си веднъж в седмицата

Вярно е, че всяка мелодия, която някога ви е служила за аларма, бързо омръзва, а често дори бива намразвана. Затова много хора не смеят да настроят любимите си песни на аларма, за да не им дойде до гуша от тях. Ако сменяте веднъж в седмицата мелодията, която ви буди, това е по-малко вероятно да се случи, а и ще си създадете усещането за разнообразие и промяна.

Обградете се с любими аромати

Ароматите сутрин са не по-малко важни от силата на звука на алармата. Ако привикнете сутрешният ви душ да е придружен от невероятния аромат на душгела ви, моментално мозъкът ви ще направи асоциация с това, че е сутрин и трябва да се събудите. Изберете такива аромати, каквито ви правят щастливи и ще повдигат духа ви. Продуктите за тяло, които използвате всеки ден преди да излезете от вкъщи, са чудесен вариант, защото има много богат избор на аромати сред тях.

Правете си сутрешно разтягане

Дори то да продължава само пет минути, това има значение. Има пряка връзка между развитието на фините двигателни умения и скоростта на мисловните процеси. Така че, погрижете се за гъвкавостта на тялото си, защото така ще се радвате и на гъвкав ум. Опитайте и ще видите колко по-освежени ще се чувствате сутрин.

Изпийте чаша вода

Добрият навик да изпиете чаша вода, малко след като сте се събудили и сте измили зъбите си, помага на тялото да се пребори със сънливостта. Така настроението ви ще се приповдигне, тъй като кръвоносната, лимфната и пикочно-половата система ще се активират.

Планирайте важните задачи от предния ден

Сутрешното събуждане ще става по-бързо, а вие ще сте по-енергични, ако знаете, че сте планирали вече някои неща. Създайте си правило да си правите списък с важни задачи, които трябва да бъдат изпълнени през деня. Така можете да спите спокойно, че на следващия ден няма да забравите нищо, а на сутринта ще сте готови за действие. Веднъж щом сте ги написали, веднага започвате да мислите за това дали ще успеете с всичко и как е най-добре да подходите, за да се справите. При всички случаи ще бъдете по-организирани.

Не забравяйте за разкрасяването

Да започнете сутринта, грижейки се за себе си и външния си вид, е чудесна мотивация за целия ден. Много холивудски звезди се кълнат във вълшебните свойства на леда. Всяка сутрин те минават по цялото си лице с кубче лед. Това е одобрено и от специалистите по съня, защото те препоръчват сутрешния масаж на лицето, а ледът премахва отока, ускорява притока на кръв и има бърз ободряващ ефект.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР