Берлински Вавилон, на ръба на клокочещ вулкан

Премиерата на новия сезон на хитовия в 100 страни сериал на HBO „Берлински Вавилон“ се състоя в Берлин преди месеци. Сред медиите от цял свят, които присъстваха, беше и EVA.

Лилия Илиева 26 April 2020

„Берлински Вавилон“ е най-скъпият неанглоезичен сериал с бюджет над 40 милиона евро до момента. Заснет е изключително пищно и красиво. Историята е криминална в духа на Реймънд Чандлър и се базира на бестеслърите на съвременния немски автор Фолкер Кучер. Действието се развива през бурната за Германия 1929 г. в последните години на Ваймарската република, преди да се възцари националсоциализмът. Спекулата, инфлацията, безработицата, растящата бедност и в същото време блясъкът и необузданият лукс на нощния живот правят Берлин особено драматичен и интересен.

сюжетът

Сериалът започва с разследването на порнографска групировка, ръководена от руската мафия, което изважда наяве корупционна схема. В трети сезон действието се заплита още повече с показното убийство на актрисата Бети Уинтър. По следите на убиеца отново тръгват главните герои инспектор Гереон Рат (в ролята Фолкер Брух, когото сме гледали в „Четецът“ с Кейт Уинслет)и асистентката му Шарлот Ритер (играна от актрисата Лив Лиза Фрийс, която в реалния живот заедно с работата си в 23 филма до момента следва философия и литература). Паралелно със загадките, пред които се изправят в работата си, Гереон се опитва да се справи с наркозависимостта си и с факта, че вече е семеен мъж, а Шарлот се бори за признание в доминирания от мъже полицейски участък. Декор на историята са бурните седмици преди срива на акциите на Черния петък. Движението „Черният райхсвер“ подготвя следващия си опит да разруши демокрацията, а погребението на убит нацист е претекст за сблъсъци с комунистите.

Историческият фон на действието прави поредицата изключително интересна. Ваймарската република се оказва недобре позната за самите германци.

премиерата

Официалното излъчване на първите две серии от новия сезон се състоя в кино ZOO PALAST, създадено през 1950 г. и реставрирано в елегантния си вид оттогава. В него всяка година прожектират филми от конкурсната програма на Берлинале. В деня на премиерата в края на декември 2019 г. пред ZOO PALAST по червения килим пред много журналисти, фотографи, оператори, и берлинчани, дошли да видят любимите си звезди, минаха актьорите, режисьорите, продуцентите и всички водещи фигури от екипа на поредицата.

актьорите

От интервютата в деня след премиерата с Фолкер Брух и Лив Лиза Рийс разбираме, че за да навлязат в атмосферата на епохата, всеки четвъртък с екипа са гледали филми и са слушали лекции за 20-те години на ХХ век в Германия. Срещали са се с експерти по различни теми като нощния живот, военното дело, музиката, начина, по който са се обличали хората, въобще лайфстайла по това време.

Подготовката и снимките на първия сезон са продължили една година, на втория – шест месеца, на третия – 85 дни, споделя Фолкер Брух. Работят с много ускорени темпове и в снимачния процес има доста изненади. Той например разбира, не само че трябва да танцува в един от епизодите малко преди самите снимки, а и че на всичкото отгоре героят му е фантастичен танцьор. Слава Богу има време да вземе няколко урока по бокс, преди да приложи уменията си в друг от епизодите. Двамата с Лив Лиза споделят, че работата по сериала им е много интересна и защото „Берлински Вавилон“ има трима режисьори, всеки със свой собствен стил, визия и почерк.

режисьорите

Ахим фон Борис и Хенк Хандльогтен са и сценаристи на сериала, както и на филма „Сбогом, Ленин!“. Том Тиквер, който има номинации за „Златен глобус“ и БАФТА, е режисьор на „Бягай, Лола“, Облакът Атлас“ и „Парфюмът“. Ахим, Хенк и Том работят по различни сцени от „Берлински Вавилон“. „Ние правимразказ за града – обяснява фон Борис, -което означава много индивидуалности, много социални среди, много светове. Затова и участието на трима ни с нашите различни светове, гледни точки към героите, подход към начина, по който използваме камерата, пишем сцените и правим сериала дава повече живот на проекта.“„Съвместната ни работаправи сериала противоречив – допълва Тиквер, - точно каквито са хората, градът и животът.“ „Предимството е, че така можем да използваме силните страни на всеки от нас и да компенсираме слабите“ – допълва Хандльогтен.

Том Тиквер си признава, че може би е прекалено организиран. Силен, когато вложи стратегия в работата на терен. Много му се получават масовите сцени, при които умее да изчислява всичко до последния малък детайл, да ги дирижира както диригент своя добър оркестър и да ги снима без дубли. Харесва екшън моментите, в които има много действие, подготовка и детайлен стори борд. Хенк Хандльогтен е прекрасен импровизатор. Той дава свобода на случващото се и улавя живота пред камерата. Ахим се наслаждава да опростява снимачния процес максимално и всичко да се случва по най-лекия и лесен начин.

успехът

Според тримата режисьори успехът на сериала се дължи на многото паралели на нашето време с епохата на 20-те години на миналия век, когато заедно с всички политически и социални вълнения има буен подем на науката и технологиите. „Тогава е измислен звукът в киното– коментира Хандльогтен, - радиото е сред новите медии, има огромно развитие на медицината и на науката въобще.В наше време пък се развиват комуникациите, изкуственият интелект и се случват такива невъобразими неща като това човек да може да говори на пералнята си.“Лив Лиза Фрийз, разказва през смях как се е стреснала, когато мобилният телефон на неин колега, чийто герой бил убит, звъннал след финала на снимките.

„Берлински Вавилон“ се снима в „Балсберг студио“ и в различни исторически части на града. Дори вече се организират обиколки за туристи по интересните заведения и локации, станали още популярни от сериала. Част от тях е берлинското метро, което било спряно една вечер за дванайсет часа и половина, в името на снимките.

 

Всички епизоди на „Берлински Вавилон“ могат да бъдат гледани на платформата HBO GO.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР