За връзката мозък-имунитет-вируси

Върховният регулатор на имунната система е мозъкът. Ако искате да подсилите имунната система на децата си, трябва да подсилите лявото им мозъчно полукълбо, казва световнопризнатият невролог д-р Робърт Мелило.

Адриана Попова 23 April 2020

Д-р Робърт Мелило е световноизвестен специалист по неврологични заболявания при децата: аутизъм, СДВ/СДВХ, дислексия, обсесивно-компулсивно разстройство и други. В специално видеообращение към българската публика, осигурено от българските му издатели „Кибеа”, д-р Мелило говори за връзката между мозъка и борбата с вирусните заболявания.

Мозъкът контролира имунната система и най-вече адаптивната имунна система, която се бори с вирусите, казва д-р Мелило. За нея отговаря лявото мозъчно полукълбо, то я активира, докато дясното смекчава имунната реакция.

Ако искате да подсилите имунната система на децата си, подсилете лявото полукълбо. То се активира от червения и розовия цвят, със стимулация на дясната част на тялото. Пускайте музика със слушалка в дясното ухо, съветва неврологът. Разсмивайте децата си, пускайте им смешни и забавни филми, играйте с тях на скрабъл и пъзели, намерете им приключенски и забавни книги.

Д-р Мелило дава и съвети специално за децата с дисбаланс в мозъчните полукълба. За всички обаче е препоръката – приемайте витамин D по 15 000-20 000 мерни единици за възрастни и 5000 единици за деца дневно, Омега 3 (рибено масло) по 5000-10 000 мг за деца и по-високи дози за възрастни, също цинк и витамин С – 2000-3000 мг.

През 2018 година EVA се срещна с д-р Мелило по време на гостуването му в София за представянето на книгата „Откъснати деца”, издадена от „Кибеа”. Тогава разговаряхме за неговите открития и как можем да водим начин на живот, основан на мозъчния баланс.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР