Студио Комплект: Предизвикателствата ни движат напред

Новите 20

Краси Генова 21 April 2020

Адриана Андреева и Бояна Гяурова

Снимка: Виктор Попов

Екипът на EVA посвети своя първи брой за 2020 година на Новите 20 – хората, които през следващите 12 месеца ще променят начина, по който гледаме на модата, музиката, изкуството, дизайна, спорта, и отношенията между хората, природата и технологиите като цяло. Онези тепърва набиращи скорост млади творци, чиято гледна точка за бъдещето ще определи посоките, които заедно ще изберем да извървим. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА РАЗКАЗВАМЕ ИСТОРИИТЕ ИМ.

Студио Комплект: Въпреки трудностите и лошото финансиране в културната сфера продължаваме да работим в България

Любимият писател на Джони Деп – Том Робинс, казва, че „случайността е мястото, където Бог се подписва с псевдоним“. Сигурни сме, че когато преди повече от осем години е срещнал Адриана Андреева и Бояна Гяурова в офиса на списание „Едно“, е използвал един от най-красивите си псевдоними, защото днес, обединени в екип за културен мениджмънт Студио Комплект, създават събития и проекти, в които красотата е универсален език.

Ние сме комплект в най-добрия смисъл на думата. Сложната комбинация от прилики и разлики между нас двете ни прави толкова добър комплект.
С дълъг журналистически опит зад гърба си и с талант да селектират най-доброто в областта на дизайна, архитектурата и съвременното изкуство, двете създават Студио Комплект през 2015-а. Оттогава досега в България са се случили много важни събития, сред които One Architecture Week, One Design Week, първият международен дизайн фестивал в България – „Мелба“, както и гостуванията на вече бившия директор на лондонския Музей на дизайна Деян Суджич и на главния редактор на списание The Gentlewoman Пени Мартин.

Студио Комплект е генератор на толкова много сбъднати събития и мечти. Какъв е комплектът от таланти и възможности, който се превърна във ваша запазена марка и стои зад всичките смислени и стойностни проекти?

Бояна: Ние сме комплект в най-добрия смисъл на думата. Сложната комбинация от прилики и разлики между нас двете ни прави толкова добър комплект. Запазената ни марка е да правим това, което обичаме, с много старание, търпение и хъс. Обичаме смислените културни проекти и изяви, които са изпълнени и представени по най-добрия възможен начин. Влагаме много емоции и лично отношение в заниманията си и се надяваме това да си личи.

Адриана: Благодарим за оценката. Нашата отличителна черта е съчетанието на полезен опит в сферата на дизайна, което ни дава солидна база от контакти и изпитани умения, както и любопитство и желание да предприемаме нови приключения в работата си. Качеството е водещ мотив в нашата практика. Но също и желанието да провокираме публиката да е отворена за нови неща, срещи, преживявания. Ние самите държим да надграждаме, да се учим и да сме прецизни както в комуникацията си, така и при изпълнението на задачите. Надяваме се, че в повечето случаи компромисите, които правим, остават слабо забележими на фона на цялостното внушение.

2020-а се очертава като сериозно предизвикателство. По всичко личи, че вие обичате предизвикателствата, и със сигурност сте разграфили годината. Как изглежда календарът на Студио Комплект?

Бояна: Празнуваме рожден ден. Тази годишнина е повод за равносметка – да се поучим от грешките си досега, да продължим да дълбаем в посоките, които ни носят лично удовлетворение, но и допринасят за общото благо. Надяваме се годината да ни срещне с много нови и интересни автори, с любопитни проекти, нови партньори и да ни позволи да разширим „Мелба“ съдържанието си с още инициативи. Разбира се, ще трябва и шумно да отпразнуваме тази годишнина.

Адриана: Първо предстои малък важен юбилей за нас – празнуваме пет години Студио Комплект. В културната ниша, където се развиваме, устойчивостта е предизвикателство и затова се гордеем с личното си постижение да сме независими и действащи по проекти, които истински ни ентусиазират. Имаме и все повече дългосрочни партньорства и сътрудничества. Това ни зарежда с увереност да вървим напред, за което сме изключително признателни. Имаме конкретни планове за нови формати и развитие на инициативата за дизайн „Мелба“. Вече имаме и конкретна комуникация относно международното съдържание на фестивала за дизайн в София „Мелба“, фиксирани са и датите за тази година – 5–15 ноември.

Как се работи в тандем в една креативна сфера?

Бояна: Много добре. Може би даже човек се изнежва, защото свиква с удобството да има партньор до себе си и да дели с него големите отговорности. Тази суперсила дава смелост и позволява замах.

Адриана: Със смирение, търпение и осъзнатост, че силата е в заедността, а предизвикателствата в комуникацията са преодолими, защото бледнеят на фона на по-мащабната професионална кауза. Ние се харесахме още в началото и сме и колеги, и приятелки. Това е огромен шанс. Да сме заедно, да се разбираме, да се допълваме, да се провокираме и да обсъждаме всичко ни носи сигурност, подкрепа, баланс и ни дърпа напред.

Защо въпреки качествените и смислени проекти, които правите, адекватни на темпото на света отвън, работите все още в България? Къде откривате смисъла?

Бояна: България е нашата страна. Именно липсата на много неща в сферата на съвременната култура ни позволяват да развихряме фантазията си и да правим нещата, които харесваме. Въпреки трудностите и лошото финансиране в културната сфера откриваме смисъл именно тук.

Адриана: Защото това е нашият дом. Ние обичаме работата си, а тя до голяма степен е изцяло посветена на родния контекст. Категорични сме, че в това има смисъл, защото помагаме на една общност от стойностни и талантливи творци да се обединят около една кауза, да бъдат припознати от по-широка аудитория, да си сътрудничат, да имат самочувствие и възможност да учат нови похвати от международен опит.

Повече за Студио Комплект на https://studiokomplekt.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР