Виновни са Джеф Безос и неговата amazonка, бившата де

Как полудях от ковид-а и карантината и измислих нова конспирация

Ирина Иванова 06 April 2020

Вече 20-и ден сте у дома, затворени между дузина стени и несвързани мисли, блъскащи се в главата ви като... блъскащи се колички? Благодарете на Джеф Безос и бившата му жена Маккензи! Всички конспиративни теории, които сте чули до този момент, са пълен шит. Не е лабораторията в Ухан! Не са САЩ! Не е Сорос! Не са Ротшилдови и Рокфелерови (или тях ги водехме към Сорос?)! Не е Путин! Не е 5G мрежата! И определено не е космически вирус, паднал от небето, с някакъв метеорит миналата година в Китай! Нищо подобно!

Два пъти вече ви казах, сега ви потретвам - Джеф Безос и бившата му жена са! Ето как го разбрах.

О, кара карантина! Вече 20-ти ден вие сте истинско семейство! Толкова отдавна не ви се беше случвало да сте чак пък толкова истинско! Кротко, диванно семейство, потънало в мемори пяна. Разбирателство, любов и толкова време един за друг! Много време! Адски много време! Вече сте си сготвили всичко, изгледали сте всички филми, опитали сте да изчетете всички книги, отказали сте се, започнали сте и не сте довършили всички сериали, дращили сте до побъркване в социалните мрежи, играли сте на канадска, на кент купе (заедно с кучето като четвърти играч), седяли сте на терасата в поза лотос уж че нещо медитирате, изчистили сте всички паяжини, абажури, шкафове, рафтове, изпрали сте всички завеси, постелки и калъфите на мебелите - също, и въобще така нататък! Карали сте се, били сте се, не сте си простили, нямате и намерение де, правили сте секс, не сте правили секс. Учили сте с детето – колко е бледичко, горкото, слънце не видяло.

Побъркали сте се.

И после – пак сте започнали да ядете. Сякаш зла вещица ви е затворила в клетка, угоява ви и ви кара отвреме навреме само да си подавате пръстчето, за да го раздвижите върху дисплея на смартфона и да си купите нещо онлайн, а вещицата да види дали вече пръстчето е достатъчно тлъсто. Щото нали не сте забравили защо ви угоява?

А има още толкова време и всичко се обърна с короната надолу.

Пишете всичко това като статус във фейсбук. Последна надежда да получите разбиране. Вие наистина май сте се побъркали?! Разбиране във фейсбук! „Я не мрънкай!” – отговарят ви тези, които никога не мрънкат, а само козируват. Спирате да мрънкате. Пиете три чаши вино. Пет дори. Излизате на терасата. Във виното е... Навън вали сняг. О, Господи, благодаря ти, че те има!

Иска ви се да се хвърлите от първия етаж в този пухкав райски сняг, обаче в същото време... Като героите на Бунюел от филма „Ангелът унищожител”, които искат да излязат от онзи проклет салон, а не могат. Без причина. Просто не могат. Вие, за разлика от тях обаче, имате телефон и няма сила, която да ви спре да си скролвате света, дето е в телефона – все едно броеница скролвате. Фейсбук. Пфу, ама като няма друго!

Та скролвате и четете: „През последните две седмици концернът Amazon има печалба от 10 млрд. долара в световен мащаб. В едни от най-мрачните времена за борсите акциите му са поскъпнали с 15%, съобщават немски медии. Ето как изолацията и страхът за едни се превръща в печалба и обогатяване за други”. Ваш приятел е споделил на страницата си този пост на журналиста Иво Инджов.

Сещате се, че няколко дни преди това сте прочели, че Amazon търси 100 000 нови служители, тъй като онлайн пазаруването в условия на карантина е скочило до небето. Всички така като вас – с добре угоеното си пръстче пазаруват ли пазаруват. Преди консуматорството ни беше на една ръка разстояние, сега е на един пръст разстояние. Не трябваше да става така. Трябваше по време на карантината да изживеем катарзис и да разберем какви клети, грешни консуматори сме били. А не да зажаднеем за още. Вече и катарзисът ни го предлагат наготово – формулиран от глобалните пиари на пандемията. Те пишат – с ръцете на различни известни или не съвсем местни писатели, журналисти или обикновени блогъри – прочувствени текстове, в които ни уведомяват какво трябва да преживеем по време на изолацията. Да не би случайно да ни хрумне да преживеем нещо друго! „Трябва да се смирим” – е сред най-често срещаните. Споделят го всички, хванали се на хорото. Не, не ми действа, съжалявам. По-добре да пазарувам онлайн. По-честно е. По-добре да купувам, отколкото да продавам. По-честно е. Пазаруването е последното убежище на невинността. Не пазаруващите са консуматори, търговците са такива.

И докато в главата ви правят кръгчета всички тези мисли, вие, вече изпили виното, тръгвате към „дълбокоуважавания шкаф” (по Чехов) с лекарствата за следващата бутилка – тази с Невропам (мента+глог+валериана) – и изведнъж получавате прозрение. Истината ви се разкрива. Поредната истина! 

Миналата година Джеф Безос, собственик на гиганта за онлайн търговия Amazon, се разведе с жена си Маккензи, бивша сервитьорка и секретарка, впоследствие и писателка. Разводът му струваше 36 милиарда долара под формата на дялове в Amazon. В резултат на това в момента Маккензи е четвъртата най-богата жена в света. Значи миналата година Безос е изгубил 36 милиарда и е трябвало спешно да измисли начин да си ги върне. И го измислил. Ето че само за има-няма 20-ина дни вече си е върнал 10 милиарда от отчаяно пазаруващите като мен хорица в изолация. Просто и логично! Сега... За това как точно е станала цялата работа, че да се стигне до глобалната карантина... Безос сигурно е работил с китайските си партньори и... нещо такова. Ама всичко наготово ли искате! 

Така именно – след пет чаши вино и един сняг – в главата ви вече се е пръкнала новата конспирация, отчасти инспирирана от цитирания по-горе фейсбук пост. Най-накрая обещанието на инфлуенсърите, че карантината ще стимулира креативността ви, се изпълни. Не сте съвсем идиот. „Търсете жената!” – неслучайно казват французите. Ами, французи, ето ви я – аmazonката Маккензи (бивша) Безос.

Доволни сте много, че сте измислили нова конспирация. Предишните страшно ви бяха доскучали. Най-много тези с Путин и Сорос. Аман! Може ли човек да изкара 2 месеца с има-няма 5 конспирации. Въртиш ги, сучеш ги, ама ти омръзват. А това е доста свежо - в основата на страшната пандемия са просто един мъж, една жена, един развод и едни милиарди ... Пандемия с човешко лице. Бива си я!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР