И щипка хумор на вкус

EVA се обърна към Петър Стоянович, д-р на историческите науки, кулинарен експерт и практик, естет и бохем, с молба да помогне на работещите дами, на които по принуда им се налага да се превърнат в домакини по време на извънредното положение у нас. Той ни подари две лесни рецепти, които уталожват паниката при въпроса: Какво ще ядем днес?

21 March 2020

„На отрудената пост-социалистическа българка тази епидемия вече й дойде направо дохък! Не стига, че е спаринг-партньор на свекървата, изповедник на децата, нещо като съмнителна любовница на съпруга си и трябва да съчетава в сложна еквилибристика прокобата си на фамилен роб и светска лъвица, ами сега за мъчително дълги дни няма да има възможността поне да избяга за миг от четирите стени на семейното щастие!

Заради извънредното положение домакинята цял месец ще кръстосва в гнездото на фамилното изгнание от печката до пералнята, притичвайки между повърхностното онлайн обучение на децата до съпруга в креслото пред плазмата. Тя бе нормална преди две деца и наистина вярваше наивно в силата на брака.

Тя отново ще спаси всичко и всички, защото е смес между баба Илийца на 21. век и нео-възрожденската Catwoman.

Тя е царица, защото си лакира ноктите дори през гумените ръкавици.

Тя е само една: Нейно Величество Българката."

Две лесни рецепти, които уталожват паниката при въпроса: Какво ще ядем днес?

ПРЕДЯСТИЕ: НАХУТ И ДОМАТИ

Продукти: 250 г нахут консерва, 3 с.л. сусамово олио, 3 с.л. зехтин екстра върджин, 1/2 с.л. балсамова редукция или 1 с.л. балсамов оцет, сокът от 1 лимон, около 1 с.л.мед според вкуса, прясна мента или джоджен, 250 г чери домати, 1 шалот или по-малка главичка кромид, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер.

Приготовление:

  • Измий нахута, отцеди, поръси със зехтин и объркай;

  • В купа смеси лимоновия сок, оцета, меда, зехтина, ситно нарязания шалот и объркай;

  • Добави нахута и объркай отново;

  • Разпредели равномерно разполовените домати;

  • Подправи със сол и прясно смлян черен пипер;

  • Отгоре поръси със ситно нарязания магданоз и мента/джоджен.

ОСНОВНО: ПАСТА С БРОКОЛИ И АНШОА

Продукти: 2-3 рибки аншоа от консерва, 1 голяма (и свежо-зелена) глава броколи, 4-5 скилидки чесън, 1 равна ч.л. сухо чили, 6 с.л. зехтин екстра върджин и малко при поднасянето, сол и черен пипер, 300 г паста (аз го предпочитам със спагети, но чудесно върви и с фусили, например),

Приготовление:

  • Изчисти стеблото и нарежи броколито на еднакви рози, свари го в подсолена вода без да разваряваш (да остане цяло)

  • Извади броколито с решетъчна лъжица, а в същата тенджера добави достатъчно вода и свари пастата по указанията – в това време:

  • В зехтина запържи нарязания на филийки чесън и аншоа, бъркай докато рибата почти се разтвори

  • Прибави чилито и объркай

  • Изцеди пастата и прибави към чесъна със зехтина, объркай добре

  • Нарежи броколито на средно едри парчета и объркай с пастата

  • Овкуси добре, особено на сол

  • Сервирай веднага

1 КОМЕНТАР
1
mika75
21 March 2020, 19:02

Изключително неприятен,простоват и непочтен човек . Защо трябва да ни занимавате с него с неговите уж "интелектуални брътвежи" ,например, какво готви ? Явно няма, какво друго смислено да пишете ?

ТВОЯТ КОМЕНТАР