Кой каза пандемия?

Д-р Тедрос Гебрейесус, шефът на Световната здравна организация, стана разпознаваемо лице с брифингите си по повод коронавируса. Кой е мъжът с особеното име и какъв е стилът му на работа в организацията, която координира борбата срещу Covid-19.

Адриана Попова 17 March 2020

Д-р Тедрос Абаном Гебрейесус

Снимка: WHO

„Днес навсякъде звучи само една дума – пандемия.
Позволете ми да ви напомня и други думи, които сега са много по-важни и са изпълнени с много по-конкретен смисъл.
Профилактика.
Готовност.
Обществено здраве.
Политическо лидерство.
И, преди всичко, хора.”

Това са думите на д-р Тедрос Абаном Гебрейесус, ръководител на Световната здравна организация, казани на 11 март, когато СЗО обяви пандемия от коронавирус Covid-19. Кой е д-р Гебрейесус и с какво се занимава ръководената от него организация със седалище в Женева, в която работят 8000 души?

Д-р Тедрос Гебрейесус е на 55 години – роден е навръх националния ни празник 3 март през 1965 година, православен християнин както повечето от етиопските му сънародници. Женен с 5 деца.

За Генерален директор на СЗО е избран през 2017 година, мандатът му е петгодишен.Той е първият африканец на този пост. Преди това е бил министър на външните работи на Етиопия, още по-преди – здравен министър. Тогава бележи големи успехи като доказва, че дори в условия на ограничени финансови ресурси достъпът до здравни грижи за населението може да бъде разширен. Когато става министър на здравеопазването през 2005 година, в Чикаго и околностите му работят повече лекари от Етиопия, отколкото в самата Етиопия. Д-р Гебрейесус започва програма за обучение на хиляди лекари, на сестри и фармацевти, на лаборанти, като подобрява работната им среда и мотивацията им. Вместо да строи скъпоструващи болници, той прави програма за обучение на 35 хиляди медицински работници! По негово време използването на контрацептивни средства в Етиопия нараства петкратно.

Д-р Гебрейесус е световнопризнат специалист в ръководенето на извънредни действия при епидемии, специалист е по имунология на инфекциозните заболявания, такава е магистратурата му в Лондонския университет. Той има собствена трагична история с инфекциите. По-малкият му брат умира на четиригодишна възраст от дребна шарка – болест, която се лекува. „Не го приех и още не мога да го приема”, казва за тази предотвратима смърт д-р Гебрейесус.

Определят го като очарователен и скромен. На първата му пресконференция като генерален директор на СЗО журналистите са смутени от неформалното му поведение и тихия му глас. Но никой не трябва да се заблуждава – етиопецът е решителен човек. Неслучайно през 2012 година сп. UK Wired го нарежда сред 50-те души, които ще променят света.

Д-р Гебрейесус гостува в България преди две години, през март 2018 година. Тогава той препоръча от името на СЗО естественото раждане.

СЗО е учредена на 7 април 1948 година. Първите приоритети са контрол върху разпространението на маларията, туберкулозата и полово предаваните инфекции, както и подобряване майчиното и детското здраве, хигиената на храненето и на околната среда. Най-големият й успех е програмата за борба с едрата шарка, в резултат на която едрата шарка е ликвидирана в световен мащаб през 1980 г. Това е първата болест в историята, премахната с човешки усилия.
Световната здравна организация се финансира от вноски на страните членки и дарители като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, и фондация Рокфелер. В момента доброволните дарения надвишават вноските от 192-те държави членки. Посланици на добра воля на СЗО са Силви Вартан и Виенският филхармоничен оркестър.

Една от важните дейности на организацията е разработването на Международната класификация на болестите, която позволява на лекарите по цял свят да «говорят един език». Последното обновяване на класификацията беше през 2018 година, тя ще влезе в сила на 1 януари 2022 година, като ще бъде достъпна в електронен вид. Съдържа около 55 000 уникални кода на травми, болести и причини за смърт. В новата МКБ има глави, посветени на народната медицина, джендърното несъответствие е извадено от категорията на психичните разстройства, в психичните зависимости е включена зависимостта към видеоигрите, бърнаутът (Синдром на професионалното изчерпване) е обявен за болестно състояние. Може би най-екстравагантното решение е да се причисли любовта към психичните разстройства. Тя ще бъде записана под номер F 63.9 в регистъра.

С идването на коронавируса д-р Тедрос Абаном Гебрейесус дава брифинги почти всеки ден. В един от тях той напомни универсалното правило, великия закон на цивилизацията: „Нашата сила се измерва със силата на най-слабото ни звено.” Защото по време на пандемия и в нормални времена думата е ХОРА.

П.С. В новия брой на EVA един от героите в рубриката ни "Подкаст" е коронавирусът.

Търсете списанието в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници и списания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР