Диетолозите съветват: Не яжте сурови зеленчуци вечер

eva.bg 10 September 2021

Ако се стараем да се храним здравословно или пък се борим с излишните килограми, вечерята под форма на зеленчукова салата не звучи никак зле: тя се приготвя лесно, богата е на витамини и полезни микроелементи, в нея има малко калории и много фибри...

Лекарите и диетолозите обаче не са съгласни, че това е правилният избор за вечеря, въпреки всички позитиви на суровите зеленчуци. Ако това е последното ви ядене за деня, се оказва, че може да навредите на здравето на стомаха си.

„Суровите зеленчуци не са препоръчителни вечер, защото предизвикват повишена секреция на храносмилателната система, което от своя страна води до подуване и образуване на киселини. Всичко това може да доведе до възпаление на чревната лигавица. Затова, ако все пак зеленчуците са вашият избор, по-добре ги приемайте сготвени. При термична обработка те няма да причинят тази тежест в стомаха. Препоръчително е също те да се приемат 3-4 часа преди лягане“, коментира руската диетоложка Ирина Попова от австрийския здравен център Verba Mayr.

Най-добрият метод за термична обработка на зеленчуци е на пара. Така полезните им вещества няма да се изгубят, а и хубавият им сочен вкус ще се запази.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР