Пъстър терин

Лесно, вкусно, ароматно и безценно за получаване на ефекта "еха"

Мануела Панайотова 23 February 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Рядко споделям рецепти за солени ястия, но съм изкушена от красивите цветове, ароматите и вкуса на тази разядка.

Наричам го терин само заради формата - тази пъстра мозайка е сглобена от печено и мариновано цвекло, батати (ползвах ги за цвят, но може да ги замените с обикновени картофи) и козе сирене "омагьосано" с ядки, подправки и зехтин - лесно, вкусно, ароматно и безценно за получаване на ефекта "еха".

Използвах 5 средни цвекла, 350 г козе сирене (може да го замените с друго, по избор или крема сирене), босилек, шамфъстъци, кора от лимон, черен пипер и зехтин, на вкус.

Как го направих: Опекох цвеклото и картофите, почистих ги и ги нарязах на тънки парчета. Залях цвеклото с марината от зехтин, сол, малко чесън и оцет, след това го оставих да се овкуси за няколко часа. Намачках сиренето и го подправих.

Използвах форма за хляб или кекс, в която поставих прозрачно фолио. Започнах да редя, като поставих на дъното ред картофи, ред сирене и така продължих с наслояването, докато изпълних формата с подготвения материал. Накрая опаковах с фолио, натиснах силно и поставих тежки консерви, за да компресирам слоевете. Оставих в хладилник за една нощ. Нарязах и поднесох с домашен хляб.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР