Португалско руло

Портокалово руло с часовников механизъм, който напомня с вкуса си да се връщаме отново и отново, винаги, когато поводът и желанието го поискат

Мануела Панайотова 16 February 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Днес ви представям един сладкиш от португалската кухня, в който е заключен или, ако предпочитате, навит на руло балансът между простота и елегантност.

Десерт, който е пленителна, изтънчена, ярка, завладяваща и бързо изчезваща наслада, сподиряна от въздишки на сладко удовлетворение, звън на чаши и тъжно полегнали прибори, след последната хапка.

Портокалово руло с часовников механизъм, който напомня с вкуса си да се връщаме отново и отново, винаги, когато поводът и желанието го поискат.

Използвах 8 яйца, 260 г захар (може и 300 г, ако портокалите са кисели), 250 мл портокалов сок, кора от портокал, 1 с. лъжица царевично нишесте, по желание 1 ч. лъжичка вода от портокалови цветчета. За пищно сервиране: нар, ситно нарязан шамфъстък, сладко от портокалови кори, розови листенца и портокалови резени, за семпло - пудра захар и портокалови резени.

Как го направих: Сложих хартия за печене на дъното на правоъгълна тава - 24х31, намазах с мазнина и поръсих с пудра захар. Подготвих влажна кърпа поръсена с кристална захар, за завиване на рулото. Смесих яйцата и захарта и размесих, без да разбивам. Добавих ситно настъргана кора от портокал. Разтворих царевично нишесте в портокаловия сок и добавих към яйчената смес. Разбърках добре, изсипах в тавата и изпекох на 180 С за 30 минути.

Извадих от фурната, оставих за около 10 минути, освободих краищата с нож и обърнах върху кърпата. Навих на руло, декорирах и поднесох.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР