Ара Маликян и животът между струните

Филм за Ара Маликян спечели награда Goya

eva.bg 30 January 2020

Снимка: getty images/guliver

Филмът за Ара Маликян „Живот между струните” спечели най-големия приз в испанското кино - награда Goya за най-добър документален филм. Лентата е дело на Наталия Морено – жената до Ара, испанска актриса и режисьор. Двамата бяха сред VIP гостите на блясквата церемония в Малага.

Испанците обичат и много ценят своя цигулар. Не само заради необичайната му история, наподобяваща филм. Но и защото вече 20 години придава своя изключителен колорит на испанската сцена. 40 години бащата на Ара събира и пази спомени и документи за семейната история. А сега с филма си Морено иска да каже на бащата, че неговият син е жив и е един от най-блестящите световни музиканти.

„Живот между струните” разказва за арменския геноцид, за миграцията на бежанците между Азия и Европа, за 8-годишния Ара във военен Бейрут, притежаващ само една цигулка.За бедните му години на следване в Германия и Англия и как се стига до световните сцени.

„Музиката в моето семейство е повече от музика. Тя е спасението. Тя е животът”, са първите думи на Ара Маликян във филма. „На 8 години, когато около теб падат бомби, и имаш само една цигулка, наследена от баща си, ти не говориш за бъдещето, защото дори не знаеш дали утре ще отидеш на училище. Не знаеш какво те очаква, нямаш мечти”.

„Виждал съм много тъмни неща в живота около мен. И благодарение на музиката се доближих до светлината”, казва Ара. „Когато баща ми ми завеща цигулката, знаеше, че тя не само ще ме спаси, но и ще ме направи щастлив. И се оказа прав!”.

Скоро българската публика отново ще има възможността да види и чуе Ара Маликян на живо. Той ще изнесе концерти у нас на 16 март в София, 17 март във Варна и 19 март в Пловдив.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР