Храната като емоция

Мирослава Нейчева и Ангел Василев са двама млади творци в кухнята, които показват как кетърингът може да превърне едно събитие в празник

Елка Влаховска 30 January 2020

Може ли храната да бъде истинско преживяване не само за небцето, но и за всички сетива? Може, ако е приготвена с въображение и с онова лично чувство, което малко готвачи влагат в работата си така, че тя да не се възприема като обикновен занаят, а да се докосва до представата  за изкуство. Мирослава Нейчева и Ангел Василев са двама млади творци в кухнята, които показват как кетърингът може да превърне едно събитие в празник. Зад всички успехи, защото те наложиха марката си като нещо ексклузивно и силно търсено на нашия пазар, стои много работа, понякога по 20 часа на денонощие. Но двамата не се оплакват, защото са вдъхновени, енергични и не се страхуват от бъдещите предизвикателства. Мира и Ангел от MIAM в интервю за EVA.

Откога съществува кетъринг фирмата ви MIAM?

Мира: MIAM съществува от малко повече от 4 години. Беше точното време, когато нашата кулинарна среда започваше да се раздвижва, да се появяват нови интересни ресторанти, бизнес идеи и ниши. Тогава се бяхме завърнали от стажове в чужбина и основният ни импулс беше да помогнем на столицата ни да се развива, прилагайки наученото навън. Стартирахме с концепцията за персонални вечери и pop up събития, основната ни мисия беше да запълним дупката между голямото предлагане на храна и липсата на хора, които да я приготвят с въображение и страст. Нашият стил се различаваше и бързо започнахме да получаваме много поръчки да приготвяме храна за събития. Така еволюцията към кетъринг беше логична.

Как създадохте компанията и кои сте вие?

Аз съм Мира, 1/2 от MIAM. Онази половина, която непрестанно иска да създава нови неща, да измисля идеи и да осъществява нови проекти.
Добрият вкус е нещо, което винаги съм носила в себе си, затова избрах готвенето за моя професия. Преди 9 години бях минала през няколко различни сфери – финанси, маркетинг, реклама, преди да реша, че храната е моята страст. С Ангел ни свърза кулинарната академия, в която двамата учехме. Видяхме, че имаме общи разбирания за храната, визията и културата на хранене. И двамата бяхме много амбициозни и решителни, че можем направим нещо заедно. Сега с Ачо работим като швейцарски часовници. Двамата сме 7 дни от седмицата рамо да рамо в кухнята и офиса. Обменяме идеи, стратегии и рецепти за успех. Много хора не подозират колко 20-часови работни смени стоят зад желанието ни да предоставим най-добрата храна и услуги за тяхното събитие.
Ангел: Всичко започна като на шега. Аз бях на стаж в Америка, когато  Мира ми спомена, че иска да започне да прави персонални вечери като личен готвач, когото хората си наемат за специални моменти. Когато се прибрах и прекарахме доста време в размисли кое е правилно и кое не, решихме да стартираме заедно. Първоначалният замисъл беше доста по-различен от това, в което се превърна всичко по-късно. Безброй емоции и изпитания, през които дори не сме си помисляли, че трябва да минем. Но и двамата сме много целеустремени и твърдоглави и никога не се задоволяваме с нещо посредствено, може би заради това всичко се разви изключително бързо.

Каква е концепцията ви?

Мира: Нашата концепция е проста: по-добра храна за повече хора.
Ние готвим храна, която създава преживяване и то се помни. Днес хората са все по-взискателни към това, което консумират – независимо дали е храна, или емоционално преживяне, защото се променя начинът, по който възприемат нещата и по който общуват. След като се насладят на нещо добро, за хората е трудно да се върнат към “евтината“ храна.  Ние се стремим постоянно да се развиваме и да гоним по-високи стандарти, за да държим клиентите любопитни и взискателни. Това подобрява и нашата работа.
Ангел: Концепцията, визията и всичко онова, на което се гради MIAM, е безкомпромисно доставяне на най-добрия възможен продукт. Единственото нещо, в което вярваме, е, че всичко може и трябва да се прави всеки ден по-добре от предишния. Искаме нашите храни да говорят сами за себе си пред всеки клиент.

Какви услуги предлагате?

Мира: MIAM e нещо повече от кетъринг, от агенция за събития или от кулинарен проект. MIAM е колектив от креативни хора, които искат да направят нещо ново, различно и в крак с бързо променящата се градска среда. Автентични, със страст и креативно мислене, ние караме всяко събитие да оживее.
Ангел: На този етап сме фокусирани върху събитийния кетъринг. Харесва ни емоцията постоянно да сме на различни места с различни хора. Динамиката е безумна, но това ни държи винаги будни.
Предлагаме също и доставки за закуска и обяд – особено закуските са нещо, което обожаваме, както ние, така и всички наши клиенти. Все още правим и частни вечери, но доста по-рядко отпреди. Това винаги ни доставя най-голямото удоволствие, защото ни напомня много хубави моменти.

Как избрахте името на компанията?

Мира: MIAM идва от френския израз за вкусно miam miam! и е просто името, което най-добре ни описва. Нищо повече от семпла и вкусна храна!
Ангел: Мира го избра. Попита ме дали ми харесва и това беше всичко.

 

С какви продукти работите?

Мира: Любовта ни към хубавите продукти е в основата. Храната, която споделяме с хората, е тази, с която ние се храним, затова не бихме направили компромис. Опитваме се да не разчитаме на големите дистрибутори и доставчици на продукти, а да подкрепяме местни производители и малки ферми. Хубаво е да знаеш откъде са дошли месото, рибата, зеленчуците за яденето ти. Важно за нас е да сме истински и честни с хората.
Ангел: Сезонни и винаги различни.

Кои са вашите клиенти?

Мира: Всички, които оценяват храната и нашия не-толкова-закостенял подход. Радваме се, че все повече хора търсят храната, приготвена с отношение и разбиране. За тях разликата е огромна.
Да имаш кетъринг фирма и да организираш събития означава, че услугите трябва да са толкова разнообразни, колкото са безкрайни желанията на клиентите ни. Дали е корпоративно
събитие, представяне на продукт, сватба или семейно тържество, всеки може „да опита парче от тортата”
Ангел: Всеки човек, който цени истинската храна и не прави компромис със себе си!

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР