Берлин за хедонисти и хипстъри

Той отдавна е световна столица на артистичния ъндърграунд

Любомир Василев 15 January 2020

Eдва ли има друг град в Германия, който така да променя отношението ни към самите германци и да разсейва всички насъбрани предразсъдъци, свързани с наложения по различни исторически причини образ. И едва ли има друг град, който така бързо да се трансформира в един от стимулиращите творчески и културни центрове в Европа.

Това е хъб за хедонисти, хипстъри и привърженици на историята. С неговите арт пространства, прословутата толерантност към нощния живот, а в същото време с петзвездните хотели и Мишлен звездните ресторанти, Берлин кара обитателите си да се наслаждават на мултикултурната среда.Той отдавна е световна столица на артистичния ъндърграунд. Това е град, в който художници, писатели и музиканти могат да си позволят да наемат студио в центъра на Европа на цени далеч по-приемливи от тези в Париж, например.

Именно тази палитра от обитатели с различни култури определя до голяма степен и профила на кулинарната му сцена. Има само няколко други града в света, които претърпяват такава дълбока трансформация, преминавайки от сезон в сезон. След дългата и безлична зима мрачните нощи се сменят с четири месеца на палаво опиянение. Тогава целият град заживява по кафенетата и галериите. Парковете се пълнят с техно диджеи, нудисти или просто семейства, отишли на пикник. Градът гъмжи от млади хора, пристигащи със самолети от Лондон, Ню Йорк или Париж, за да участват в тази сцена на открито, равностойна на “Сън в лятна нощ” или на бал от роман на Булгаков. В този град правенето на снимки на публично място е по-голямо табу от пушенето на джойнт.

Известен със своите startup-и и модерни ресторанти, в града непрекъснато изчезват едни и се появяват други места. Затова винаги е най-добре да попиташ някой местен, който да те въведе в кулинарния тренд.

893 Ryotei е модерен японски ресторант, собственост на местния кулинарен магнат Дък Нгои е абсолютно пристрастяващ. Това е типичeнhidden gem, повлиян от много модерната тенденция в момента на смесването на японска и перуанска кухня и се намира в квартал Шарлотенбург в бившия западен Берлин. Същият собственик управлява други актуални ресторанти, като Кучи, Мадам Нго и Коколо Рамен. Можете да сте сигурни, че тук ще ядете най-доброто суши и сашими в града.

Бар Париж е old school ресторант с класическа френска храна тип брасери. Основната атракция тук е изкуството по стените, което включва произведения на художниците Мартин Кипенбергер и Даниел Рихтер. От откриването си през 1950-а Бар Париж е посрещал много знаменитости като Мадона, Клаудия Шифър, Деймиън Хърст и други.

Грил Роял – този гурме стек хаус предизвиква голямо раздвижване в кулинарното пространството на града още с отварянето си. Пенелопе Крус и Мерилин Менсън са само част от бляскавите му поклонници. Ретро шикозният декор наподобява филм за Джеймс Бонд от 60-те. Месото и рибата са разположени в стъклени хладилници, давайки ви възможност да изберете точното парче. Отворената кухня говори, че готвачите тук нямат тайни от вас, а специално селектираните стекове биха впечатлили и най-взискателните месоядци.

Рутц е вино бар от висока класа, като съчетава в едно ресторант и магазин. Той се радва на завидните две Мишлен звезди, а главният готвач Марко Мюлер създава креативни международни ястия с модерен обрат, използвайки регионални продукти. От дегустационните менюта тук препоръчвам “Вдъхновение”, което включва ястия от коремче на есетра, скумрия с артишок с овча суроватка и зелен бекон.

Мисис Робинсънс е истински квартален ресторант, когато отваря врати през 2016-а, но бързо се превръща в спокойна и релаксираща дестинация за хранене. Интериорът е светъл и изчистен с дървени маси и столове, а най-хубавото място е масата с шест места пред откритата кухня, където можете да надникнете в тайните на израелския готвач Бен Свиел. Храната изненадва с изключителни комбинации, като осолена слива, придружена от сашими с обгорели водорасли.

От десетилия Берлин е известен с изкуството и клубните си сцени, а сега и на кулинарния фронт нещата бързо се наваксват. Няма да е пресилено да се каже, че гастрономичната сцена тук претендира за една от най-добрите в Европа. Това, което със сигурност знаем е, че е една от най-разнообразните. Богатството на вкусовете тук не спира да ме изненадва и именно заради това Берлин е градът в топ 10 на списъка ми с кулинарни дестинации.

 

Spaghetti Kitchen препоръчва:

893 Ryōtei

Kuchi

Cocolo

Madame Ngo

Bar Paris

Grill Royal

Rutz 

Mrs. Robinson’s 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР