Нови дрехи за стената

Домът може да има облик само ако стопаните му имат такъв

Поля Александрова 17 January 2020

Снимка: личен архив

Таня Казакова е човекът зад иновативния бранд за тапети Walls Beyond. Започва от рекламата, за да стигне там, където въображението няма граници, а денят ти е подчинен на изконното желание да следваш призванието си.

Срещнах я за първи път на едно от големите изложения за мебели в България, където нейният щанд се открояваше сред всичко останало. Порази ме начинът, по който представяше работата си – като един постоянно развиващ се процес, съобразен с промените във времето, интересите и настроенията на хората, и изражението на пространствата, които продуктите й украсяват.

Вярва, че домът може да има облик само ако стопаните му имат такъв, и затова отправна точка в нейната работа са срещите и разговорите с хората. Опитахме се да разберем повече за това къде е пресечната точка между естетиката и успешната реализация на пазара и попаднахме на човек, който открива красота в обикновените неща около нас – сред които природата, хората, книгите, връх Мальовица и дъщеря й Яна.Как беше създаден Walls Beyond и какво е основното вдъхновение зад бранда?

Идеята ме връхлетя, просто ми дойде отгоре, прониза ме като светлина, вдъхновение и енергия, докато си карах колата и слушах музика. Обадих се на дизайнерката, с която тогава работехме по някакъв рекламен проект, и й споделих мислите си. После се обадих на друга приятелка-художничка, казах и на нея. И двете бяха готови да започнем веднага. След което споделих и със семейството си, и всички реагираха по един и същ начин: „Тапети?!!!“.

Вярвам, че призванията идват при теб, пронизват те и те теглят, и ти си задължен да ги последваш. Така ми се случи и с рекламата преди 25 години. Прочетох книгата на Огилви, взех я като интересно четиво и разбрах, че рекламата е моето място. И беше, допреди 5 години.

Опитът в рекламата би трябвало да е полезен при старта на един нов проект. И все пак в началото е идеята - как създавате моделите си – какви пространства би трябвало да обитават те в представите ви?

Нашата изначална философия е, че стените могат и не трябва да са ограничителни, затова и такова е името на марката ни – walls beyond. Когато една стена е красиво декорирана, тя променя емоционалната, естетическата и дори интелектуалната температура в помещението. Вярвам, че красотата възвисява духа и в същото време смирява. Трябва да я търсим и да й се възхищаваме постоянно, безспирно...

Дизайните си винаги започваме от един елемент, който ни кара да го изобразим. Често тръгваме от едно, което ни отвежда до нещо съвсем различно. Дизайните са живи, също като героите в книгите, не можеш да ги понесеш нанякъде само защото така си си наумил. Започваш да ги правиш, но после вече те са водещите, а ти си само изпълнител на техните желания. Всичко се ръкводи от едно дълбоко вътрешно чувство за естетика.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР