Звездни соленки

Мануела Панайотова 12 January 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Мезе - чудна дума, някак без ръбове, приляга на устата и на глътката, мека и топла като греяно вино, като топъл дъх върху замръзнал прозорец и показалец, който рисува сърце. Като облаче пара от въздишката на разгорещен чай по прясно изпечена бисквита. Като зимна неделя.

Днес ви предлагам рецепта за малки, ароматни солени бисквити, които може да се сервират като закуска, коктейлна хапка или предястие, а относно формата - в зависимост от случая може да ги направите лунни“, „сърдечни“, квадратни или просто да оформите тестото като цилиндър, да го охладите и да го нарежете на кръгчета...

Използвах 300 г брашно, 160 г извара, 180 г масло, сол, 2 големи с. лъжици пресен розмарин, нарязан на ситно.

Как ги направих: С помощта на кухненски робот разбих масло и извара, докато станат като сметана. Добавих сол и розмарин, разбърках добре. Започнах да добавям брашното и да разбърквам, а когато сместа стана зърнеста прехвърлих на плота и я омесих, докато получих гъвкаво като пластелин тесто. Завих го във фолио и го оставих за 2 часа в хладилник. Разточих го върху брашно (дебелината е около 5 мм) и изрязах звезди с форма за сладки. Наредих ги в тава, облицована с хартия за печене и изпекох на 180 С за около 30 минути.

Бисквитите трябва да са хрупкави отвън, а отвътре добре изпечени, така че е добре да ги опитате преди да ги извадите от фурната.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР