Синдромът „17 часа“ върху лицето

Към края на работния ден, дори и да кипим от енергия, лицето ни губи свежестта си. Специалистите наричат това явление „синдромът на офисния затворник“. Но жизнената и еластична кожа с блясък дори и след работа е мисия възможна, стига да знаем как да я съхраним и събудим.

Люба Вангелова 14 January 2020

Природата намира начин да взима своето и често ние се предаваме пред нейната безкомпромисност. Ако сме на диета, в следобедните часове се предаваме и хапваме залък от забраненото. Или пък изпиваме онази чаша кафе, която се заричахме, че ще си спестим. В късния следобед онова, с което сутринта е успял да се справи фиксиращият спрей за грим, вече е твърде голямо предизвикателство. Голяма част от жените споделят, че късният следобяд е времето, в което, поглеждайки се в огледалото, се виждат поне с две години по-остарели. На кого би харесало това?

ФИСНО „НАПОЯВАНЕ“
За щастие, в следобедните часове е възможно да съживим кожата и това става благодарение на овлажняването. Сухата кожа почти винаги изглежда безжизнена и сива, защото липсата на влага отнема от енергията й. Тези, които винаги изглеждат с идеално лице, имат своите малки тайни за „оцеляване“ в тежкото време на следобеда. Наричат Кейт Бланшет „лейди Съвършенство“, а тя споделя, че кожата й изглежда винаги като порцеланова, защото след като денят преполови, я пръска със спрей с растителни съставки за грижа и блясък. Да задържате влагата в кожата и да се грижите за нейния баланс е всеизвестна максима за красота. Но правите ли го? Проблемът „уморено лице“ е проблем за всяка жена, независимо от типа кожа и от възрастта й. За да намалите щетите, важно е от сутринта да осигурите на кожата помощник, който ще бъде с нея през целия ден. Обикновено това е серумът, който освен да я защитава от свободните радикали, я подхранва и поддържа до късните часове на деня. Маслата във формулите на тези продукти са ценни, защото помагат на текстурата да освобождава активните съставки постепенно във времето и така „разтяга“ процеса на грижа и хидратиране. Освен да ползваме „умна“ козметика, специалистите напомнят и да обогатяваме с протеини храната си, да правим кратки, но редовни разходки и да практикуваме стречинг всеки ден. Освен това кофеинът в разумни количества никой не ни е забранявал, макар че зеленият чай действа дори по-ободряващо и е силен антиоксидант.

ВИСОКО, ВИСОКО
Не знам коя е по-голямата неприятност, която може да се случи с лицето ни с наближаването на края на работния ден, но „отпускането“ на контура е сред най-потискащите. Бодра и свежа сутрин, кожата ни губи постепенно тонуса си и „изпада в униние“. Разбира се, можем да се посмеем с колегите и без да се местим от работния си стол да ползваме азиатски масажор за лице, или пък да потренираме лицевите мускули с малко гимнастика. Но далеч по-добре е вместо да изпадаме в подобни крайности, да подготвим кожата си още от сутринта. Съвременните козметични продукти с ефект лифтинг са създадени по сложни технологии и с формули, които се грижат за различните слоеве на кожата. Целите са трудни, но постижими: повдигане и еластичност, овлажняване и за изравняване на релефа и тена на кожата. Някои от тези формули помагат за образуването на нещо като поддържаща мрежа под епидермиса, която не допуска „увисването“ на контура. Стимулирането на синтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина поддържа тонуса на кожата и нейната еластичност. Затова ги търсим като основни посоки на действие на козметиката.

А какво да правим, когато се налага вечер спешно да „повдигнем“ лицето си? В такъв случай на помощ идва... хладилникът? Кубчетата лед са гениални помощници и моментално тонизират. Ако се страхувате да не развалите грима си, просто докоснете с кубче лед (увито в марля например) точката в средата на челото за няколко секунди, върху скулите и под брадичката – това ще промени картината!

Но не трябва да се самозалъгваме: когато става дума за лифтинг, козметичните продукти имат по-скоро предупреждаваща, спомагателна  или поддържаща роля. Най-добрите и най-трайните резултати ще получите под опитните ръце на професионалистите по време на различни козметични процедури. Например курс радиочестотен лифтинг за лице освежава, заглажда и стяга кожата и разчита на стимулацията на собствените фибропласти на кожата чрез радиочестотни вълни. Реагирайки на повишената температура, колагеновите влакна се свиват и уплътняват, което незабавно се отразява на вида на кожата и на контура на лицето. Освен това процедурата напомня на масаж с топъл накрайник.

АКЦЕНТ ВЪРХУ ЛИЦЕТО
Един факт, в който трудно можем да повярваме, но който би зарадвал почти всички, е, че в края на деня очите ни не са толкова подпухнали, колкото в началото му. През деня гравитацията работи по-скоро в наша полза и помага за извеждането на течностите от организма ни. Така че през втората половина на деня отоците не са проблем за повечето хора. Тук проблемът е друг – сухотата и зачервяването на очите. И още нещо: колкото и да вярвате и да сте убедени, че моливът за очи или спиралата ви не се размазват, точно това се случва с тях. Така че винаги носете в себе си кърпички за почистване на грим, които помагат да „въведете ред“ на местата, където е нужно.

Ако не разполагате с подобни помощни средства, може да навлажните тампони за грим с хидратиращ крем и внимателно да изчистите последиците от размазването. Що се отнася до грима, армията от спрей фиксаторите е велика. Тези средства обаче не трябва да блокират грима, а да го освежават. Нито един гримьор не съветва да използваме суперсилен фиксиращ спрей всеки ден, а само за особени случаи. Без излишна необходимост, по-добре е само да коригирате грима и да го освежите. Грим директорът на YSL Том Пешу съветва да не правите това на селфи камерата на телефона си, тъй като гримът ви ще е неравен и прекалено силен. Винаги се гримирайте срещу огледало. „Веднъж, докато работих с Линда Еванджелиста, тя извади от дамската си чанта доста голямо увеличително огледало – нали разбирате защо?“

За вечерния грим спасителят е освежаващият спрей-мист, а след него може да нанесете няколко капки леко масло за лице. Изчакайте няколко секунди и се погледнете в огледалото: ще се изненадате приятно. Маслото за лице ще ви послужи отлично и в ситуацията със заличаването на размазаната спирала също – с лекота ще изтриете следите. Устните и скулите може да освежите с един и същ продукт – червило или балсам. Да, може и върху скулите от него. А за проблемните зони по лицето използвайте хайлайтър – леко преместване на фокуса на светлината прави чудеса. Примерно такъв набор от козметични „войници“ трябва да се крие в чантата (в бюрото или в колата) на всяка жена, която желае да напуска офиса в пълния си блясък.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР