Нан Кемпнер - кралицата на всичко

Онова, което изпитвам към дрехите, е същото, което пияницата изпитва към чашката, казва Нан Кемпнер

Ирина Иванова 18 January 2020

Снимка: getty images/guliver

„В Америка няма жени, които да са наистина шик. Единственото изключение е Нан Кемпнер“ – казва легендарната главна редакторка на Vogue Даян Вриланд. Нан мрази да я наричат „сошалите“, предпочита определениeто „домакиня-колекционер на висша мода“. Харчи за страстта си към дрехите, както сама се изразява, „много повече, отколкото би трябвало, и много по-малко, отколкото й се иска“. Онова, което не казва обаче, е, че благотворителността й е още по-впечатляваща от разточителността – за 30 години тя дарява за различни каузи над 75 милиона долара.

„Queen of everything“ – този леко самоироничен надпис е извезан върху възглавничките в дневната на емблематичния апартамент на Нан Кемпнер с адрес: Манхатън, ъгълът на Пето авеню и 79-а улица. Жената, чиято лична колекция от дрехи висша мода и днес, 14 години след смъртта й, продължава да е сред на най-богатите в света (а приживе е винаги номер едно, само от Yves Saint Laurent има 357 „парчета“), през целия си живот облича душата си в най-страстните рокли и най-фантастичните костюми на Сен Лоран, Диор, Бил Блас и другите големи. Затова, когато идва време да се сбогува с този свят, Нан пожелава да си тръгне чисто гола. „Там, където отивам, задължително ще има някой и друг бутик“ – убедена е тя. Понеже вярва, че отива в Рая.

За Нан дрехите са секс, общуване, наслада, храна, шампанско,  дори любов. Фетиш. Религия. Нищо не може да се сравни с усещането, което изпитва, когато „воайорства“ по време на модните ревюта, представяйки си как съвсем скоро всички тези божествени материи ще обгърнат сетивата й. След всяко ревю – а в продължение на 55 години тя посещава абсолютно всички седмици на модата, дори когато вече е сериозно болна от белодробен емфизем – прави поръчки за десетки хиляди долари, а щом види особено впечатляващо дизайнерско творение да дефилира пред очите й, възкликва на толкова висок глас, че заглушавала дори музиката и цялата светска шумотевица: „Настръхвам!“ Все едно получава оргазъм.  

Не си представяйте Нан Кемпнер като eкстравагантна свръхбогата самотна лейди от висшето общество, фанатизирана на тема висша мода. Тя си имала мъж – банкерът Томас Кемпнер, за когото била омъжена от 22-годишна, и три деца – две момчета и едно момиче, които побързала да роди в първите пет години от брака си, за да си живее живота след това. Нейните най-сериозни връзки обаче, нейните най-големи любовни истории си остават тези с Ив Сен Лоран (от чиито ревюта е пропуснала едно-единствено и с когото са изключително близки, често вечерят само двамата в нейния или в неговия дом, а когато са далеч един от друг, си пишат писма всеки ден), с Кристиан Диор, Оскар де ла Рента, Каролина Ерера, Бил Блас, Кристобал Баленсиага. Макар и платонични – въпреки че що за платонична връзка е тази, в която съществува непреодолима страст и заради която си сваляш дрехите от гърба! – тези всепоглъщащи отношения не остават незабелязани от мистър Том Кемпнер (пък и от кредитните му карти). Съпрузите трудно прощават дори подобни „изневери“ и затова петнайсетина години след сватбата им Том Кемпнер си намерил любовница – някоя си Айрис – и от време на време дори живеел с нея. Никога не поискал развод от Нан, но десет дни след погребението й през юли 2005 г. сключил брак с Айрис.

Най-хубавата част от едно парти е обличането и приготвянето за него
В сърцето на нюйоркското висше общество – по-снобско от всяко друго, дори от парижкото – мястото на Нан дълго време остава празно. Разкошният 16-стаен мезонет на Пето авеню с тежките ориенталски килими, изящните витражи от XVIII век с китайски мотиви, картините на Пикасо и Рене Магрит пустее мъртвешки, почти като потъналия на дъното на Атлантика „Титаник“. Именно в този апартамент Нан живее повече от 45 години и в него давала магическите си партита.

Всички знаят, че партитата са истинската стихия на Нан, нейният голям талант и че най-добрите, за които се говорело месеци наред, не били онези, на които дори самата Нанси Кемпнер ходи, а тези, които самата Нанси Кемпнер прави. На тях почти винаги тя приготвя сама някои от блюдата за гостите си – разкошни равиоли с морски дарове, ананасов тарт и неописуема шоколадова торта без брашно са сред специалитетите й. „Нан беше най-щедрата, най-сърдечната и най-елегантната домакиня в света“ – казват всички, от Мик Джагър, през покойната първа дама на Америка Нанси Рейгън, до Анет, съпругата на Оскар де ла Рента и сама известна парти лъвица. Между другото, не са редки случаите, когато семейство Де ла Рента отваря  вратите на знаменитото си имение в Доминикана специално за някой летен купон на Нан, която обича да променя декора на събитията си. Още повече че обществото, за което ги прави, обикновено било там, където и тя – на ски в Швейцарските Алпи, на лов за глигани във Франция, на приключенско плаване по река Нил, експедиция в Камбоджа, благотворителен аукцион в Мароко или на островна ваканция на Бахамите. Разбира се, Нан се впуска във всички тези пътешествия само в периодите, когато не е ангажирана с модни събития в Милано, Париж и Ню Йорк, на които присъствала, освен като един от най-важните клиенти, и като консултант към френския Vogue, Harper’s Bazar, бижутерийната марка Tiffany и аукционната къща Christie’s.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР