Драма в кралската фамилия: Меган и Хари си тръгват

Херцозите заявиха, че се оттеглят от кралските си ангажименти, но пропуснаха да предупредят кралицата...

eva.bg 09 January 2020

Снимка: Instagram

Херцозите на Съсекс – Меган Маркъл и принц Хари – буквално взривиха медийното пространство, обявявайки официално своето голямо решение, че се оттеглят от кралските си задължения и се отделят от британската кралска фамилия.

Двамата обявиха това в Instagram профила си, след което новината се засили като лавина из медийния свят. Оказва се, че кралицата е разбрала това не лично от Меган и Хари – дори не е била предупредена за тяхното решение - а именно от отразяването на новините по телевизията.

Вътрешни източници издават, че кралица Елизабет II е „много разочарована“ от тях, а останалите от кралската фамилия – принц Чарлз, принц Уилям, Кейт Мидълтън – също се чувстват „обидени, натъжени и много шокирани“.

Бъкингамският дворец побърза да направи своето официално изявление:

„Решенията на херцогинята и херцога на Съсекс са в много ранен стадий. Ние разбираме желанието им да поемат по друг път, но това са много сериозни въпроси, за които е нужно време, за да бъдат разрешени“.

А ето какво заявиха Меган и Хари към света:

След продължителни месеци на задълбочен размисъл, ние взехме решение, че тази година ще пристъпим към промяна: Оттегляме се от кралските си задължения и се отказваме от позицията си на висши членове на кралското семейство. Ще работим върху това да бъдем финансово независими и ще продължаваме да подкрепяме Нейно Величество кралицата.

Именно с вашата подкрепа се чувстваме готови да направим тази стъпка. Ще балансираме времето си между Обединеното кралство и Северна Америка, ще изпълняваме дължимото към кралицата, страната и патронажите ни. Този баланс ще ни позволи да отгледаме сина си, признавайки кралските традиции, в които е роден, но ще осигурим на семейството си необходимото пространство да се съсредоточи към следващата глава от приключението си, което включва стартирането на новата ни благотворителна дейност.

Нямаме търпение да ви споделим повече за това и ще продължаваме да си сътрудничим с Нейно Величество, принца на Уелс и херцога на Кеймбридж. Приемете дълбоките ни благодарности за постоянната ви подкрепа!“

През последната година Хари и Меган действително се движеха като отделна единица в кралската фамилия и неведнъж избягаха от протокола и традициите. Припомняме, че Меган отказа директно след раждането на сина си Арчи да застане пред фотографите, показвайки новия наследник, както винаги се е случвало преди. Всички данни около кръщенето на малкия Арчи също бяха строго конфиденциални, а решението на херцозите да се преместят от двореца Кенсингтън и да не са с останалите членове на фамилията, още тогава разгневи много британци и всички тези изброени фактори направиха Меган и Хари обект на остри критики.

В откровени интервюта те споделиха, че се чувстват тормозени от британските таблоиди и очевидно нямат намерение да търпят обстоятелствата нито миг повече. Те прекараха коледните празници в Канада, далеч от Сандригам и традиционната коледна служба, на която се очакваше да бъдат заедно с кралицата и останалите от фамилията. Предстои да видим развоя на събитията, но засега изглежда, че херцозите успяха да се освободят от най-големия си товар.

Със сигурност обаче няма да е лесна и бърза цялата процедура по официалното обяваване на тяхната независимост. Както заявиха от двореца: "Ние разбираме желанието им да поемат по друг път, но това са много сериозни въпроси, за които е нужно време". Веднъж принц - цял живот принц...

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР