Галисийски пандишпан
Мануела Панайотова 05 January 2020
Лаза е испански град, в който се провежда един от десетте най-стари карнавала в света. По време на веселбата присъстващите са гощавани с bica blanca de Laza - бял пандишпан, който се раздава от специална стара кола, има "фамилното" име на града и е емблема на тържествата. Светлият цвят идва от съставките - яйчени белтъци, брашно, сметана и захар, които правят текстурата по-плътна и сочна, а кората - хрупкава. Този сладкиш развива вкус с времето, затова е добре да се направи и да се остави да престои най-малко една нощ. Повярвайте, чакането си струва.
Използвах 8 белтъка, 350 г брашно, 350 мл течна сметана, 400 г захар и пудра захар за покритие.
Как го направих: Разбих сметаната. Разбих белтъците със захар, докато станат обемни и лъскави. Прибавих брашното, малко по малко, като внимателно разбърквах отдолу нагоре, докато се интегрира. Добавих битата сметана, като разбърках по същия начин. Изсипах в правоъгълна форма 32х22, облицована с хартия. Поръсих с пудра захар, 45- 50 г, и изпекох на 180 С за около 50-55 минути.