Тина & Кевин или как двама британци направиха своя личен Brexit

Елка Влаховска 22 December 2019

Снимка: Светослав Караджов

Тина и Кевин Брасингтън са познати на столичани още от времето, когато всяка събота участваха в кооперативния пазар на Римската стена, предлагайки собствена продукция – сладка, конфитюри и чътни, произведени в „имението“ им в село Алино, по пътя към Самоков.

Бившият адвокат и университетски преподавател по наказателно право и съпругата му, преподавателка по финанси в престижен колеж в Ситито на Лондон, преобърнаха живота си на 180 градуса, ставайки фермери в България. Те отглеждат сами всичко, необходимо за прехраната, при това по екологичен и устойчив начин. Cottage Farm Alino кани и  гости за уикендите и за големите празници.  

По британска традиция семейството посреща Коледа с пуйка и с прочутия, възпят в песен, Figgy Pudding, направен от Кевин (той е шеф-готвачът тук) по рецепта от баба му. Специално за EVA той бе любезен да сподели кулинарната си „тайна“.

Рецепта на традиционния коледен пудинг в Cottage Farm Alino

Необходими продукти: 150 г касис, 110 г вишни или червени боровинки, 100 г стафиди, 175 г самонабухващо брашно, настъргана кора и сок от
1 лайм и половин портокал, 75 мл студен чай,
2,5 с. л. бренди, половин чаена лъжичка канела,
1 ч. л. смесени подправки, половин чаена лъжичка настъргано индийско орехче, 170 г кафява захар, 1 с. л. Golden syrop (британски продукт),
1 настъргана ябълка, 50 г счукани печени бадеми, 50 г брашно, 110 г галета, 1 ч. л. бакпулвер,
110 г говежда лой или масло, щипка сол, 2 големи яйца и 1 жълтък.
Приготвяне: Натопете сушените плодове, настърганата кора на цитрусите и подправките в микса от бренди, плодови сокове и студен чай. На следващия ден добавете захарта, настърганата ябълка и бадемите. В голяма чиста купа сипете брашното, галетата, бакпулвера, мазнината и щипка сол. Добавете разбитите яйца, разбъркайте до получаване на хомогенна смес и изсипете при накиснатите плодове. Пригответе намазана с масло форма и гответе на пара (на водна баня) за 8 часа или в съд под налягане за 2 часа. След като е готов, коледният пудинг може да се съхранява дълго. Може да го напоявате с бренди или ром веднъж седмично. Затоплете във фурната преди сервиране, а после фламбирайте пудинга с бренди и го поднесете с бренди сос.

From Farm to Table

Днес Cottage Farm Alino е образцова ферма, където в двора гордо се разхождат пуйки, патици и кокошки, в кочината грухти прасе, от обора любопитно надничат четири кози и величествен с ръста си козел на име Голиат.

Птиците са безименни, но Тина кръщава всички други животни. Независимо че е „момиче“, прасето е Форест, именувано на Форест Гъмп, защото като малко тичало непрестанно в кръг без умора. Но няма да може да избяга от съдбата си, горката Форест, преди настъпването на новата година.  

„Колкото и да сме привързани към животните, все пак това е ферма“ – казва Кевин, докато почесва прасето зад ухото. Накъдето и да тръгне той из двора, животните го следват – кучетата, козите, пуйките и малките котета.

Семейството обича да посреща гости, които обгрижва с внимание и изхранва с прясна и екологично чиста храна. Менютата са разнообразни – месни или вегетариански ястия, десерти или свежи плодове в сезона. През лятото в двора се отглеждат пиперки и четири вида домати – от традиционния български розов домат, през италианския и мексиканския, до японския черен, едно разнообразие на вкусове, което прави обикновената салата нетрадиционна.

Изобилието на плодове от овошките, наследени от предишния собственик на мястото, се превръща в сладка и конфитюри, нищо не се изхвърля, защото Тина и Кевин споделят философията zero waste (нулев отпадък). Животните също имат своята роля в природния кръговрат, като с тор подхранват растенията.

„Българите изпитват носталгия към селския живот – твърди Кевин, като разказва как освен англоговорещи гости семейството посреща и много  български семейства с деца. – Всички се чувстват добре, когато имат възможност да излязат от офисите, да захвърлят костюмите, да вдишат чистия планински въздух и да се позабавляват, докосвайки се до естествения живот.“

Многобройни са гостите от сектора на високите технологии, както и от дипломатическите среди у нас. В Cottage Farm Alino е весело и непринудено не само защото човек се озовава на село, но и заради прекрасното британско чувство за хумор на собствениците.  

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР