За ортодонтското лечение при деца и възрастни

Попитахме д-р Рами Фармауи, специалист ортодонт

16 December 2019

Рядко се срещат хора като д-р Рами Фармауи, за когото работата е любимо хоби и се смята, че това е голям фактор за успех и дава най-добри резултати. Д-р Фармауи е специалист ортодонт с подспециалност Лингвална ортодонтия, практикуващ всички видове ортодонтско лечение и за всички възрасти. Дипломира се през 2007 г. като дентален лекар и през 2011 г. придобива специалност ортодонтия от Медицински университет Бейрут. Практикува ортодонтия в Ливан, Катар и Франция, преди да реши окончателно да се върне там, където е роден и израснал, в София.

Д-р Фармауи, коя е най-добрата възраст за започване на ортодонтско лечение?

Това е най-често задаваният въпрос, правилно ли е да започнете ортодонтско лечение преди пробивът на постоянните зъби... Отговорът е, че всеки случай е индивидуален и целта е да се гарантира, че имаме нормален лицев и скелетен растеж на детето. Важно е да наблюдаваме детето от ранна детска възраст, за да открием всеки проблем, който може да отстраним. Това се нарича Профилактична ортодонтия. Проблемите могат да бъдат лош навик като смучене на палеца, дишане през устата, кръстосана захапка. Нашата роля е да спрем евентуални проблеми по време на растежа, докато всички постоянни зъби не са пробили и тогава решаваме дали е необходимо поставяне на брекети.

Какви са лошите навици, които могат да имат нашите деца?

Децата се опитват винаги да развиват навици, които могат да бъдат вредни за нормалната им фаза на растеж и развитие. Най-значителните лоши навици са смучене на палец, неправилно преглъщане, дишане през устата. Тези навици засягат положението на езика, мускулите на лицето и много други структури, които водят до проблеми в растежа.

Необходими ли са шините(апаратчета) за всички деца?

Не, шините могат да окажат добър ефект през периода на лечение на детето или могат да са неефективни и да повлияят на детето отрицателно, защото удължават лечението до поставянето на брекетите у малкия пациент. Затова винаги моля родителите да разберат защо е поставен този уред, какъв е очакваният ефект и ползите.

Какво е ортодонтия за възрастни?

Ортодонтията за възрастни е частта от ортодонтията, занимаваща се с хора над 18-годишна възраст. В тази група са пациенти, които са студенти, имат работа, имат повече социални контакти и изяви, ние се опитваме да предоставим удобен вариант на ортодонтско лечение, което да не пречи на ежедневните им задачи и в същото време дава необходимия ефект. Забелязваме,че възрастните често търсят друга алтернатива на традиционните вестибуларни брекети (тези, които се поставят по предната повърхност на зъбите), която не се вижда, да бъде “невидима“. Първата „невидима“ опция, която дава еднакво ефективни резултати както традиционните брекети, са лингвалните брекети. В допълнение могат да се добавят и Алайнерите, както често ги наричат, Invisalign, които са ограничени до някои случаи поради ниската си ефективност при тежки оклузални проблеми.

Какво е Лингвална ортодонтия?

Лингвалната ортодонтия е поставянето на брекетите по вътрешната повърхност на зъбите, на повърхността обърната към езика. Това е вариант на ортодонтско лечение, открит преди около 30 години в състояние да реши всички зъбни и оклузални деформации, когато се използва по правилния начин и е в правилните ръце.

Дискомфортно ли е за пациента?

Всичко ново за устата е дискомфортно донякъде през първите няколко дни, след което всичко преминава и животът се връща към нормалното. Пациентите могат да говорят, да ядат, пият и да правят всичко нормално, докато зъбите им се изправят.

Скъпо ли е?

Малко по-скъпи са Лингвалните брекети от традиционните, поради участието на зъботехническа лаборатория в подготовката на случая.

Какво може да ни кажете за Алайнерите?

Лингвалната ортодонтия и лечението с Алайнери са перфектни варианти за възрастни, които търсят подредени, перфектно изглеждащи прави зъби. Алайнерите са много добри в лечението в много случаи, но не препоръчваме при тежки оклузални проблеми.

Какво е важно за ретенционна фаза след ортодонтско лечение?

Този етап е също толкова важен, колкото и лечебният етап. Пациентът трябва да следва инструкциите на ортодонта си и да използва ретенционния апарат както е препоръчано, за да избегне проблеми с рецидив.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР