Палма де Майорка прелъстява

В която и част на острова да се озовете, тя никога няма да се провали в изкуството да ви прелъсти

Любомир Василев 10 January 2020

Майорка е просто удивителна. В която и част на острова да се озовете, тя никога няма да се провали в изкуството да ви прелъсти. Отвъд застроените курорти недокоснатите плажове не са загубили своята привлекателност. Вземете стая с изглед към яркосиньото море, отпуснете се на белия пясък, заслушайте се в песента на цикадите, вечеряйте в ресторанти с градини, отворени към звездите, и бързо ще влезете в ритъма на островния живот.

Със своята богата история столицата Палма де Майорка приютява безкраен набор от галерии, ресторанти, занаятчийски студия и барове. Тръгвайки във всяка посока от внушителната готическа катедрала към географското и историческото сърце на Палма, ще откриете средновековни улици, аристократични къщи, красиви площади, оживени бохемски квартали и пазари, препълнени с богатствата на острова. Бихте могли да се разхождате със седмици и всеки ден да намирате по нещо ново.

Храненето в Палма никога не е било по-вълнуващо. Гурме сцената еволюира както никога досега. Нови плажни клубове, където храната заема централно място, ресторанти с вдъхновяващи концепции, местни и сезонни продукти с нула километра транспортиране, събрани от готвача от собствената му градина и стопанство – това е глобалният тренд в храненето тук. Готвачите се вдъхновяват от своите баби точно толкова, колкото и от новите тенденции в средиземноморската кухня. Ресторантите по крайбрежието държат на простотата на вкусовете: ароматите са чисти и ярки, а уловът на деня се сервира със запомнящи се морски гледки. И понеже вземам работата си насериозно и лично съм опитал всички ресторанти, описани в следващите редове, отпускайки поредна дупка на колана си, смело мога да кажа, че всяка хапка си заслужаваше.

“Саранда” е един от седемте мишлензвездни ресторанта на острова. С фанатична прецизност към детайла и креативност, отнасяща се към всяко ястие, не е чудно, че е единственият двузвезден тук. Със своя шеф Фернандо Арелано и с уникалната си локация в сърцето на замъка Кастел сон Кларет, вечерята тук е нищо повече от уникално преживяване. Използваните продукти са максимално близки до обграждащите замъка земи и Балеарско море. Главният готвач показва отношението си към местните занаятчии, поднасяйки ястията си в специално изработените от тях подноси. Тук избирате между три вида дегустационни менюта, вариращи между 6 и 11 степени.

“Марк Фош” е ресторант с една Мишлен звезда, оставил у мен усещане за уникалност. Собственост на първия и единствен британски шеф тук, ресторантът е разположен в стилния хотел “Конвент Де Ла Мисио”, бивш манастир от 17. век. Креативната и модерна средиземноморска кухня отразява страстта на Марк към пресните и сезонни продукти от региона. Тук избирате между две 11-степенни менюта, едното от които е вегетарианско.

Ресторант “Канела”, логично намиращ се в бивш магазин за подправки, съчетава топла и интимна атмосфера с креативно средиземноморско-азиатско фюжън меню. Собственикът и готвач Фабиан Фустер ни изненадва с ястията, повечето предвидени да бъдат споделяни. Цветни произведения на изкуството по стените допринасят за живота на мястото, а в задната страна на ресторанта се намира отворената кухня в японски стил, където можете да се насладите на представлението от готвенето на живо.

“Си клуб” е един от двата ресторанта в бившата крепост, превърната в бутиков хотел “Камп Рокант”. Той умело съчетава непретенциозността с лукса. Леонардо ди Каприо и Шарън Стоун са чести гости тук. Можете да се насладите и на великолепния изглед към залива на Палма в компанията на всичко, което излиза от фурната на дърва.

В “Ел Камино” първото, което прави впечатление, е колко красиво е всичко. Сътворено от местната дизайнерка Елза Оливарес, това модерно бистро с неостаряващ дизайн спокойно би могло да бъде в Ню Йорк или Лондон. Това е тапас ресторант и не приема резервации. Тук всички гости са на бара пред откритата кухня, където дузина готвачи творят изключително креативни блюда, повечето от които предназначени за споделяне.

“Мартенудос” е шикозен фюжън ресторант, комбиниращ влияния от италианската и японската кухня. Оказа се, че сашими от риба тон за предястие и талятели с черен трюфел, поднесени директно в издълбана пармезанова пита, не е никак лоша комбинация. Именно това талятели ме доведе тук за втори път. А прекрасната локация на централното яхтено пристанище бе само допълнение.

Палма де Майорка е страхотно място за кулинарен туризъм. Разнообразната храна и усмихнатите испанци са нещото, което ме кара да я поставя на едно от първите места в моя кулинарен списък.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Zaranda
Marc Fosh
Canela
Sea Club Cap Rocat - Phone: +34 971 74 78 78 / reservations: myrestoo.net
El Camino
Mar de Nudos

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР