„Фаворитката”, Оливия Колман и Антонио Бандерас печелят Европейските филмови награди

8 приза за филма на Йоргос Лантимос и 2 - за творбата на Педро Алмодовар

eva.bg 08 December 2019

Ема Стоун и Оливия Колман в кадър от "Фаворитката" , реж. Йоргос Лантимос

Вчера в Берлин се състоя церемонията по връчването на Европейските филмови награди за 2019 г. Големият победител на вечерта се оказа британско-ирландската продукция „Фаворитката” на режисьора с гръцки произход Йоргос Лантимос, който спечели в 8 основни категории, включително за най-добър филм и режисьор, най-добра актриса – Оливия Колман, операторско майсторство, монтаж и др.

Хегемонията на изключителната творба на Лантимос (донесла вече на екипа си най-престижните награди и номинации – БАФТА, Оскар за Колман и много други) бе нарушена от двата приза за великолепния автобиографичен филм на испанския маестро Педро Алмодовар „ Болка и величие” – за най-добър актьор на Антонио Бандерас и за дизайн на продукция на Антон Гомез. Повече за двата филма – в линковете с ревютата ни.

Двете награди на Европейската академия за цялостен принос бяха присъдени на култовия режисьор от направлението „ново немско кино” (70-те години на 20 век)Вернер Херцог и на френската звезда Жулиет Бинош.

Наградата на организацията на филмовите критици FIPRESCI за европейско откритие на годината отиде при  „Клетниците”на родения в Мали режисьор Ладж Ли, за когото филмът е пълнометражен дебют. Филмът не е по историята от класическия едноименен роман на Виктор Юго, но все пак е свързан с него.

Брилянтната творба на поляка Павел Павликовски „Студена война” пък спечели People’s Choice Award.

Една от битките, които се задават в света на киното, и които надушваме още отсега е кой ще обере големите награди на новия сезон (Златен глобус, Оскар, БАФТА) за най-добра мъжка роля – Антонио Бандерас за „Болка и величие” или Хоакин Финикс за „Жокера”? Очакваме номинациите. А най-хубавото е, че и двамата заслужават всички награди на света, нали?

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР