Галя Александрова - лицето й още „излъчва“ парчета стъкло

Ваня Шекерова 03 December 2019

Снимка: Красена Ангелова

„Бонка е новият Джаро“ – каза режисьорът на сериала „Пътят на честта“ Виктор Божинов, който преди години режисира една от най-успешните български телевизионни продукции – „Под прикритие“. На актрисата Галя Александрова е поверена една от централните роли на един от възможно най-отрицателните герои – тази на злата и отмъстителна до невъзможност майка и свекърва. И тя толкова успешно се „намъкна“ в нея, че още от първия епизод поведе по точки пред доста от останалите персонажи. 

На уговорената среща Галя идва с дънков каскет и очила, омотана с шал. Не защото не иска да я разпознават по улиците, тя така си ходи. А иначе дори и стари нейни познати биха я подминали, тъй като я знаят руса, а за снимките в сериала я накарали да поддържа гарваново черен цвят на косата си. Така де, злата вещица, пардон, свекърва не може да е светлокоса, това се полага на положителните герои по дефиниция.   

За Галя, която досега се е изявявала само по сцените на театрите в провинцията, участието в телевизионен сериал дошло малко изневиделица. Кандидатурата й „висяла“ в графата чакащи артисти, а тя се готвела за поредна премиера в Стара Загора, откъдето е родом, когато я поканили на кастинг. На 13 юни. Актрисата казва, че сигурно затова я одобрили за ролята, защото се явила на 13-то число, то й е любимо и й носи късмет. Спомня си, че на 13 септември 1973 г. излезли резултатите от кандидат-студентските изпити за ВИТИЗ и тя била сред 13-те приети от 1300 щурмували академията. Ако това е важно, започнала в класа на проф. Анастас Михайлов, а завършила при Николай Люцканов. Причината – в трети курс прекъснала за една година по майчинство.

Първият и единствен брак на Галя траял точно три месеца и половина. И причината за това е, че не била харесана и одобрена от майката на съпруга си, от свекървата.  

Галя може и да ми се разсърди, че давам гласност на част от личния й живот, за който тя категорично не иска да се говори и пише, но се надявам да ми прости, тъй като тъкмо от този свой опит тя черпи – е, не точно вдъхновение, но не ми хрумва по-подходяща дума – за изграждането на образа на Бонка в „Пътят на честта“. А ако има още някой като мен, който си мисли, че той е невъзможен и съществува само във въображението на Милена Фучеджиева и Елена Иванова, които са основните авторки на сценария, то Галя е готова да го свали на земята с още две свои срещи с представителки на породата „зла свекърва“, този път от опита на дъщеря й.

На въпроса ми защо чак сега тя влиза в киното или киното, макар и под формата на телевизионен сериал, влиза в нейния живот, Галя отвръща, че никога не се е домогвала до него. Не и преди да научи всичко за театъра. А със сигурност камерата я обича още от съвсем млада – естествена блондинка, зеленоока, страстна танцьорка и дива купонджийка. Доказателство са участията й в телевизионни постановки на пиесите „Харолд и Мод“, „Странната мисис Севидж“ и една епизодична роля на кранистка в комедията „Роялът“ на режисьора Борислав Пунчев. И няколко телевизионни реклами, едната от които я направи популярна като „тъщата на Супер Любо“. А сега – еманацията на злото, Бонка.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР